Tom Dumoulin blijft sukkelen: “Hij kan niet normaal trainen, dus is het zinloos om hem op stage te sturen”

Foto: Photo News

Wanneer Tom Dumoulin (29) zijn debuut maakt voor Jumbo-Visma, is vandaag nog niet duidelijk. Eerst moeten zijn darmklachten, waarmee hij al een tijdje worstelt, voltooid verleden tijd zijn.

“Pas als Tom opnieuw fit is, kunnen we voortbouwen”, zegt sportief directeur van Jumbo-Visma Merijn Zeeman. Na de Ronde van Valencia vorige week blies de teamleiding nu ook de hoogtestage af en werd de Tirreno en Milaan-Sanremo geschrapt. Op naar poging drie. “Omdat hij op dit moment niet normaal kan trainen, is het ook zinloos om hem nu op stage te sturen”, aldus Zeeman. “Hij is gewoon niet energiek en niet belastbaar genoeg.”

Darmklachten

In januari ging het bergaf met de Giro-winnaar van drie jaar geleden. “Beetje bij beetje voelde hij zich minder fit. Darm- en buikklachten zijn een onderdeel van een malaise, die zich geleidelijk aan begon af te tekenen. Tom ondergaat nu verschillende medische onderzoeken om te weten wat er precies scheelt”, aldus Zeeman. “Pas daarna kunnen we qua training opnieuw aan de wederopbouw denken en zijn koersprogramma herbekijken. Had Tom een gewone baan, dan kon hij ondanks zijn klachten wel elke dag naar kantoor, maar voor een topsporter ligt dat anders.”

De laatste keer dat Dumoulin een koers uitreed, was op 14 juni in het Critérium du Dauphiné. Daags nadien stapte hij met een gezwollen, pijnlijke knie (een souvenir van een val in de Giro) uit koers en werd hij aan dat gewricht geopereerd. De Maastrichter ontbond ook zijn contract bij Sunweb en trok naar Jumbo-Visma.

“In december ging het nog super goed”, vertelt Zeeman. “Dumoulin legde een heel goede test af – één van de beste van de hele ploeg – waaruit nog maar eens bleek hoe extreem getalenteerd hij is. Voor de ploegpresentatie van einde december werd hij ziek, maar dat was snel bedwongen. Maar op het vliegtuig naar de Ronde van Valencia werd hij dan opnieuw echt ziek. Er zat niets anders op dan zijn debuut uit te stellen. Ondertussen is Tom beter, maar eerst moeten we de oorzaak van de malaise kennen om door te gaan.” Zeeman maakt zich geen zorgen met betrekking tot de Tour. (hc)