Abonnee worden? Kies je leesformule

13/02/2020 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

’s Werelds krachtigste zonnedak moet er tegen juni uitzien zoals op deze simulatie.  Serruys Wim - Belfius

Krachtigste zonnedak is van Belgische makelij

De logistieke vastgoedgroep Heylen Warehouses uit Herentals en AG Real Estate, de vastgoedtak van verzekeraar AG Insurance (Ageas), bouwen in het Nederlandse Venlo de krachtigste zonnepaneleninstallatie ter wereld op één dak. Die zou er moeten uitzien zoals op deze simulatie.

Tegen juni moeten de welgeteld 48.040 zonnepanelen op het dak van de Venlo E-Commerce Logistic Campus in het Nederlandse Venlo actief zijn. Samen beslaan ze een oppervlakte van 12,6 hectare – dat zijn circa 20 voetbalvelden – en moeten ze 18 MWp aan stroom produceren, voldoende om 4.500 gezinnen een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Dat moet het mogelijk maken om jaarlijks 12.000 ton minder CO2 uit te stoten.

Naast Heylen Warehouses en AG Real Estate zijn er nog Belgische partijen betrokken bij dit megaproject: Belfius staat in voor de financiering (a rato van 15,3 miljoen euro), de fotovoltaïsche systemen komen van bij IZEN uit het Kempense Lille en engineeringbureau Encon uit Bilzen zorgt voor de technische assistentie.(krs)