Overblijfselen van gigantische schildpad teruggevonden: dier was zo groot als een auto

Het dier leefde 13 tot 7 miljoen jaar geleden in zoetwater in Zuid-Amerika. Foto: via REUTERS

In Zuid-Amerika zijn de overblijfselen van de Stupendemys geographicus teruggevonden: de grootste en zwaarste schildpad die ooit leefde. Alleen al het rugschild van het dier dat wetenschappers ontdekten in Venezuela is meer dan drie meter lang en weegt meer dan 1.134 kilogram.

Overblijfselen van gigantische schildpad teruggevonden: dier was zo groot als een auto
Een van de gevonden schilden die meer dan drie meter lang konden zijn. Foto: via REUTERS

De Stupendemys gebruikte zijn omvang om zich te beschermen tegen nog grotere roofdieren. Een van de gevonden fossielen draagt duidelijk de sporen van een aanval van een gigantische krokodil: de krokodillentand staat duidelijk in het schild gemarkeerd.

De Stupendemys geographicus is geen pas ontdekte soort. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden voor het eerst restanten van de gigantische schildpad gevonden.

De paleontologen verzamelden nu wel extra informatie. Zo schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances dat de mannetjes een schild met horens hadden om hun schedels te beschermen en andere dieren mee te verwonden. Aan de hand van de opgegraven onderkaak weten ze nu ook dat de Stupendemys geographicus zich voedde met vis, krokodillen, slangen, planten, fruit en zaden.

Specialisten weten niet waardoor de schildpaddensoort precies is uitgestorven. Maar ze vermoeden dat de soort verdween op het moment dat het Andesgebergte ontstond en de rivieren Amazon, Orinoco en Magdalena van elkaar scheidde.

Door thv