Vlaming zoekt even vriendelijke maar wel zo knap mogelijke partner op Tinder

De Vlaming zoekt op Tinder naar een partner die op het vlak van vriendelijkheid en openheid lijkt op zichzelf. Dat blijkt uit een experiment van de Universiteit Gent. Op het vlak van schoonheid geldt dat niet en zoeken Tinder-gebruikers naar de meest knappe potentiële partner. Een beetje zoals in het echte leven maar dan uitvergroot, omdat de afwijzing online minder pijnlijk is.

Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben de populaire dating-app Tinder gesimuleerd om de partnerkeuze van 500 deelnemers te ontleden. Weinig verrassend: gebruikers zoeken vooral potentiële partners die ze ongeveer even oud als zichzelf inschatten.

Maar gebruikers geven ook de goedkeuring aan een partner van wie ze denken dat die even vriendelijk (of onvriendelijk) is als zichzelf. Ook openheid is een persoonlijkheidskenmerk waarbij men zoekt naar iemand die even open (of gesloten) is als zichzelf.

LEES OOK. Alle deelnemers van ‘Blind getrouwd’ zijn tussen de 26 en 30 jaar: jong en geen lief vinden, hoe komt dat?

De onderzoekers bekeken ook of we dezelfde logica gebruiken bij de selectie van een partner op het vlak van persoonlijkheidskenmerken als extraversie, emotionele stabiliteit en ordelijkheid. Maar dat leverde geen significante resultaten op.

Zo knap mogelijk

Op het vlak van fysieke aantrekkelijkheid blijkt geen voorkeur voor gelijkenis maar wel voor de meest knappe potentiële partners. “Eerdere studies tonen ook dat fysieke aantrekkelijkheid geen zogenaamd horizontaal maar wel verticaal attribuut is, wat betekent dat mensen geen voorkeur hebben voor een potentiële partner die even aantrekkelijk is als henzelf, maar een voorkeur hebben voor een zo aantrekkelijk mogelijke partner”, zegt doctoraal onderzoeker Brecht Neyt.

“Die laatste bevinding wordt op dating apps mogelijk nog vergroot omdat de psychologische kost in het geval van een afwijzing aanzienlijk lager is in vergelijking met een afwijzing offline. Personen hebben op Tinder geen reden om erg aantrekkelijke potentiële partners niet te liken”, klinkt het nog.

LEES OOK. Een vrouw aan de haard is geen swipe waard: waarom werkloze vrouwen geen kans maken op Tinder

bekijk ook

Camera ‘betrapt’ kussend koppel tijdens voetbalwedstrijd: “Iets te verbergen?”

Koppel moet zich op televisie verontschuldigen voor dronken vrijpartij op Thais strand tijdens Nieuwjaar

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten