Toeriste ziet plots haar cassette in Zweedse tentoonstelling, 26 jaar nadat ze die verloor op Spaans strand

Een toeriste wist niet wat ze zag toen ze vorige zomer een kunsttentoonstelling in Zweden bezocht. Ze zag er een oude zelfgemaakte cassette die ze 26 jaar geleden verloren was op een Spaans strand. En ze werkte nog.

Twaalf jaar oud was de Duitse Stella Wedell in 1993 toen ze met haar ouders op vakantie was aan de Costa Brava. Ze had zich goed voorbereid op die lange dagen op het strand door een cassette te maken met de liedjes die ze op dat moment graag hoorde, zodat ze er met haar walkman de hele dag naar kon luisteren. Maar helaas, de cassette ging verloren.

Stella dacht dat ze de cassette nooit meer zou vinden, tot ze vorige zomer - 26 jaar later - in Stockholm een tentoonstelling bezocht van de Britse kunstenares Mandy Barker. Die is gespecialiseerd in het fotograferen van plastic vervuiling in de oceanen. En zij had de cassette in 2017 gevonden toen die op het strand lag in Fuerteventura.

“Ongelooflijk toeval”

Barker ging ermee naar een muziekstudio, en daar bleek de cassette nog perfect te werken. Ze nam het kleinood dan ook op in de tentoonstelling. En daar zag Stella haar cassette terug toen ze tijdens haar vakantie de expo bezocht. “Toen ik de tracklist las, kwam die me heel bekend voor. Ik heb er een foto van genomen en heb die vergeleken met de cd uit 1993 die ik op cassette had opgenomen. Het was exact dezelfde.” Ze stuurde de kunstenares een mail. “Wat een ongelofelijk toeval”, reageerde die.

Volgens professor Richard Thompson van de universiteit van Plymouth is het onmogelijk te achterhalen hoe lang de cassette in het water gelegen heeft. “Maar het feit dat ze nog intact is, bewijst hoe duurzaam plastic is en hoe bedreigend het is voor de waterwegen.”

Voor wie benieuwd is: deze liedjes stonden op de cassette.

Somebody Dance With Me – DJ BoBo

Would I Lie To You – Charles & Eddie

The Jungle Book Groove – Disney Cast

Rock With You – Inner Circle

Do You See The Light – Snap!

One Love – Dr Alban

More and More – Captain Hollywood Project

Oh Carolina – Shaggy

The Key, The Secret – Urban Cookie Collective

It Keeps Rainin’ (Tears From My Eyes) – Bitty McLean

Summer Summer – Loft

Never Let Her Slip Away – Undercover

Power Of American Natives – Dance 2 Trance

Iron Lion Zion – Bob Marley & The Wailers

Sweet Harmony – The Beloved

Give It Up – Cut ‘n’ Move

Go West – Pet Shop Boys

Runaway Train – Soul Asylum

(I Can’t Help) Falling In Love With You – UB40

Mr. Vain – Culture Beat

bekijk ook

Intacte USB-stick teruggevonden in... uitwerpselen van zeehond

Loodgieter vindt trouwring terug nadat het tien (!) jaar geleden in afvoer verdween

Door gjs