Coronavirus: acht Belgen mogen zondag quarantaine verlaten: “Dochters knuffelen en pakje friet eten”

Foto: Photo News

Voor acht Belgen zit de quarantaine in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek er bijna op. Zij kwamen terug uit China en moesten twee weken in quarantaine blijven. Acht van hen mogen zondag naar huis. Voor de enige besmette Belg is er ook positief nieuws, al is het virus nog niet verdwenen.

“Morgen worden we nog één keer getest en als die negatief is, mogen we zondag naar huis”, zegt Johan Smets, één van de Belgen die momenteel nog in quarantaine zit in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. “Ik heb ondertussen elk hoekje en kantje van onze kamer en de gang gezien, dus ik ben wel blij dat het er bijna op zit.”

Als hij zondag naar huis mag, zullen zijn dochters hem komen ophalen. “Die ga ik eerst en vooral een dikke knuffel geven. Daarna gaan we een pakje friet eten, want dat is al lang geleden.” Opgelucht dus dat hij naar huis mag, maar Johan kijkt niet negatief terug op de afgelopen weken. “Het was een heel bizarre ervaring, maar ik heb nooit echt schrik gehad dat ik besmet zou zijn. Ze hebben ons hier enorm goed verzorgd en ons echt doen thuisvoelen. Vorige week heb ik een taart gekregen voor mijn verjaardag en vandaag hebben we een chocoladehartje gekregen voor Valentijn.”

En zich echt vervelen heeft hij ook niet gedaan. “We konden in de gemeenschappelijke ruimte heel wat doen. Er stond een hometrainer en een pingpongtafel. Daarop heb ik heel wat matchkes tegen mijn vrouw, de anderen en zelfs de verpleging gespeeld. We hebben er zelfs aan gedacht een competitie op te starten, maar dat is er niet van gekomen.”

Terug aan het werk?

Vrijdagnamiddag zat Johan voor het eerst met alle andere Belgen samen om de afgelopen weken te bespreken. “Ik ben van in het begin veel buiten op de gang geweest, maar sommigen mensen deden dat niet. Zij hebben geprobeerd te werken of te studeren. Misschien ook omdat er toch nog wat angst was voor besmetting, ik kan het niet met zekerheid zeggen. Iedereen is wel wat zenuwachtig voor zondag. Wat gaat iedereen zeggen? Hoe gaat dat zijn om weer zonder mondmasker buiten te komen? Gaan we durven buitenkomen?”

Johan hoopt wel terug aan het werk te kunnen volgende week, maar zijn collega’s hadden daar toch hun twijfels over. “Ik heb mijn baas aan de lijn gehad. Hij had van collega’s de vraag gekregen of het wel veilig zou zijn als ik terug zou komen werken. Dat snap ik, maar normaal krijgen we van Volksgezondheid een attest dat we geen gevaar vormen.”

Besmette Belg

Voor de enige besmette Belg is het nog niet duidelijk wanneer de quarantaine er opzit. “Hij test voorlopig nog altijd positief, maar de laatste resultaten waren gunstig. Het aantal ziektedeeltjes blijft dalen en van het moment dat hij negatief test, mag hij naar huis. We testen hem nu iedere dag. Maar voorspellen wanneer dat negatief resultaat er zal zijn, kunnen we niet. Dat kan morgen, zondag of pas binnen vijf dagen zijn. We weten het niet”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid.

Als de man toch negatief test, zal hij immuun zijn aan het virus en kan hij de ziekte dus niet meer krijgen. “De man kan dus zelfs terug naar China reizen om zijn vrouw te zien als hij dat wil.”

In Neder-Over-Heembeek verblijven nog twee andere Belgen die afgelopen zondag met een Britse vlucht vanuit China kwamen. Zij testen momenteel negatief, maar moeten ook twee weken in quarantaine blijven.

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Het coronavirus duikt op in België: dit weten we al over de besmetting

Door sgg
Meest recent