Onderzoekers weerleggen oude theorie over hoe planeten gevormd worden

Foto: REUTERS

Wetenschappers zeggen erin geslaagd te zijn om te achterhalen hoe planeten in ons zonnestelsel gevormd worden. Hun bevindingen gaan in tegen de theorie die daarover tot nog toe bestond. “We hebben dat rechtgezet”, zegt de hoofdonderzoeker aan BBC.

In de jaren zestig ontstond een eerste theorie over hoe de planeten ontstaan zijn. Dat zou het gevolg zijn van verscheidene materiaal die aan hoge snelheden met elkaar botsten tot ze een steeds grotere bol vormden die uiteindelijk uitgroeiden tot de planeten die we nu kennen.

Onderzoekers weerleggen oude theorie over hoe planeten gevormd worden
Foto: AP

Maar zo gewelddadig is het niet gegaan, blijkt uit nieuw onderzoek van het team van hoofdonderzoeker Alan Stern dat gepubliceerd werd in het vakblad Science. “Deze ontdekking is van een ongeziene grootte”, zegt hij aan BBC. “Onze theorie is er een van veel zachtere en lievere aanhechting. Het gebeurt zelden dat theorieën over planeten met zekerheid weerlegd kunnen worden, maar dat kunnen we nu met die oudste doen. We hebben de kwestie vandaag rechtgezet.”

Arrokoth

Om tot die conclusie te komen, hebben de onderzoekers een voorwerp uit de ruimte onderzocht. Arrokoth bevindt zich op meer dan 6 miljard kilometer van de zon en is een restant van eerdere planeetvorming. De onderzoekers baseerden zich op foto’s in hoge resolutie die een Nasa-toestel een jaar geleden kon maken. Ze onderzochten of de onderdelen ervan door zachte aanraking samengekomen waren of tegen elkaar gecrasht waren, en dat eerste bleek het geval.

Stern en zijn team vonden geen bewijs van een gewelddadige impact. Er waren geen breuken of schade. “Dat is duidelijk”, zegt Stern. “Er is geen twijfel meer over.”

Door gjs