Overheid vraagt Google beelden kerncentrales te ‘blurren’

Het FANC, de nucleaire waakhond in ons land, vraagt Google met aandrang de luchtbeelden van kerncentrales in ons land onscherp te maken. “Voor het FANC is het primordiaal dat nucleaire sites voldoende beveiligd zijn en dat satellietbeelden van deze centrales wazig worden gemaakt”, antwoordde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op een vraag van partijgenoot Franky Demon.

Volgens De Crem heeft het FANC daar al meermaals op aangedrongen bij Google en andere beeldproviders. Maar voorlopig zonder succes. De Crem hoopt nu dat een nieuwe wet, die het illegaal maakt om luchtbeelden te publiceren van de kerncentrales van Doel en Tihange, Google op andere gedachten brengt. Het Nationaal Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vraagt ook zulke regelgeving.

Enkele weken geleden vroeg ook het Gevangeniswezen aan internetbedrijven om geen gedetailleerde luchtfoto’s meer te verspreiden van gevangenissen, om het risico op ontsnappingen tegen te gaan. Google ging daar tot dusver evenmin op in, “omdat er een juridische basis ontbreekt”, aldus het bedrijf.

LEES OOK: Ontsnappen via Google Maps: gevangeniswezen eist dat luchtbeelden van gevangenissen worden geblurd

Door wer
AANGERADEN