80 procent minder insecten vliegen zich te pletter op autoruit (en dat is geen goed nieuws)

© Shutterstock

Een insectenapocalyps. Daarmee verwijzen wetenschappers naar het aantal insecten op onze aarde dat enorm aan het dalen is. Twee nieuwe studies bevestigen dat fenomeen nu ook.

sgg

Een Deense studie onderzocht het aantal insecten dat elk jaar te pletter vloog op de voorruit van auto’s. Het resultaat: tussen 1997 en 2017 was er een daling van 80 procent te zien. In een tweede onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk werd gekeken naar het aantal insectenspatten op de nummerplaat van auto’s. Aan de hand van een ‘spatometer’, een soort raster van papier, werd het aantal insecten op de plaat geteld. Die studie toonde een verval van 50 procent tussen 2004 en 2019.

De boosdoeners zijn pesticiden, klimaatverandering, lichtvervuiling en de verwoesting van de natuurlijke habitat van insecten. En hoewel het misschien leuk klinkt om wat minder last te hebben van muggen, vliegen en andere beestjes, is het toch absoluut geen goed teken. De wereldwijde daling zou een “catastrofale instorting van het ecosystemen in de natuur” betekenen.

Nu in het nieuws