Meteen een zware dobber voor Kim Clijsters bij haar grote comeback

Foto: Photo News

De Nederlandse Kiki Bertens. Dat wordt de allereerste tegenstander van Kim Clijsters bij haar tweede comeback. Dat heeft de loting van de Dubai Duty Free Tennis Championships zaterdagochtend uitgewezen. Meteen een zware dobber want de Nederlandse is de nummer acht van de wereld. Clijsters kreeg een wildcard voor het toernooi dat met topspeelsters als Simona Halep (WTA-2), Karolina Pliskova (WTA-3), Elina Svitolina (WTA-4) en Belinda Bencic (WTA-5) sterk bezet is. Het toernooi start maandag, Clijsters speelt allicht pas op dinsdag.

LEES OOK.Kim Clijsters: “Mijn zoontje Jack hoopt dat ik snel verlies, zodat ik rap weer thuis ben”

29 augustus 2012. New York. Laura Robson. Op dat tijdstip, in die stad en tegen die tegenstander stond Kim Clijsters voor het laatst als profspeelster op een tennisterrein. 17 of 18 februari 2020. Dubai. Kiki Bertens. Met dit lijstje start ze meer dan zeven jaar later het derde deel van haar carrière op.

Leuke affiche, dat duel van de Lage Landen in de woestijn. De 28-jarige Nederlandse staat nummer 8 op de wereldranking en brak vorig seizoen helemaal door. Bertens groeide op als Clijsters-fan en krijgt nu de kans om tegen haar jeugdidool te tennissen. Of dat maandag dan wel dinsdag gebeurt, wordt pas later op deze zaterdag bepaald. Allicht zal dat dinsdag gebeuren. De blonde Nederlandse is momenteel aan de slag in Sint-Petersburg, waar ze zaterdag de halve finale afwerkt. Als ze doorstoot, betwist ze morgen de finale. Vanuit Rusland moet zij dan nog de verplaatsing maken naar Dubai, dus ze zal ongetwijfeld pleiten om pas dinsdag haar eerste ronde te kunnen aanvatten.

Meteen een zware dobber voor Kim Clijsters bij haar grote comeback
Kiki Bertens Foto: AP

Als Clijsters die eerste zware test doorstaat, wacht haar een duel tegen de 19-jarige Oekraïnse Dayana Yastremeska (WTA 29) of een qualifier. Aan die voorrondes nemen met Ysaline Bonaventure, Alison Van Uytvanck en Kirsten Flipkens drie Belgen deel. Flipkens won zaterdag haar eerste duel tegen de Zwitserse Viktorija Golubic (WTA 93) in twee sets: 6-3 en 7-5. Elise Mertens staat wel op de hoofdtabel en opent haar tornooi tegen de Chinese Wang.

Tijdens de loting kreeg Clijsters van de organisatoren uiteraard een speciale vermelding, al had het wat ons betreft nog wat meer onderlijnd mogen worden. Een voormalige nummer 1 en viervoudige major-winnares die uw evenement de primeur gunt van haar derde carrière? Daar horen toch wat meer vonken en vuur bij.

Justine Henin

In haar vorige carrières waren lotingen voor Kim Clijsters geen halszaak. Destijds bivakkeerde de Limburgse vrijwel voortdurend bij de beteren uit het lot, waardoor ze als reekshoofd gevrijwaard bleef van lastige klussen in de eerste rondes van een tornooi. De grote vraag destijds was of ze Justine Henin, Serena Williams of Maria Sharapova in de kwartfinale dan wel in de halve finale zou tegenkomen. Wat voorafging, werd door iemand van haar statuut beschouwd als opwarmertjes. Anno 2020 ligt dat helemaal anders. Clijsters heeft zich al ingeschreven voor vier tornooien, maar als wildcard kent ze dus geen bescherming waardoor ze al meteen in de eerste ronde tegenover een topspeelster zal uitkomen. Zoals in Dubai dus het geval is met Kiki Bertens (WTA 8).

Idool

Bertens, die vorig seizoen helemaal doorbrak en dankzij overwinningen in Sint-Petersburg en Madrid zelfs opklom tot de vierde plek op de mondiale ranking, kijkt uit naar dit duel. “Als kind keek ik niet zo vaak naar tennis, maar Kim was toch wel mijn idool”, verklaarde Bertens aan de BBC. “Kim was een geweldige speelster met een geweldige persoonlijkheid. Ze speelde heel agressief en bewoog geweldig. Bovendien komt ze uit mijn buurland België, niet ver van waar ik opgroeide. Logisch dat ik van haar hield. Daarom ook was ik zo blij met haar comeback, al was ik wel compleet verrast. Ik weet niet hoe ik me ga voelen wanneer we tegen mekaar spelen, maar ik wil alleszins heel graag winnen. Zoals ik graag wil winnen tegen elke tegenstander.”

Andere Belgische meisjes

Net als Clijsters staat Elise Mertens (WTA 19) rechtstreeks op de hoofdtabel. De Limburgse opent tegen de Chinese Wang Qiang (WTA 27). Alison Van Uytvanck (WTA 47), Kirsten Flipkens (WTA 81) en Ysaline Bonaventure (WTA 116) werken de kwalificaties af in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze beginnen zaterdag alle drie in de eerste (van drie) kwalificatieronde(s). Van Uytvanck, het achtste reekshoofd in de kwalificaties, treft de Russische Angelina Gabueva (WTA 462). Flipkens ontmoet de Zwitserse Viktorija Golubovic (WTA 93) en Bonaventure neemt het op tegen de Chinese Xinyun Han (WTA 187).

bekijk ook

“Er doen zo veel sterren uit het circuit mee aan de Dubai Duty Free Tennis Championships, dat het onvermijdelijk was om zulke affiches al vanaf het begin van het toernooi te krijgen”, legde toernooidirecteur Salah Tahlak uit bij de presentatie van het evenement. “Het duel tussen Elina Svitolina en Garbine Muguruza zou niet misstaan in de finale van eender welk toernooi en het wordt fascinerend om te zien wie er met de overwinning aan de haal gaat. Het is ook uiteraard een heel grote eer om Kim Clijsters voor haar eerste wedstrijd te mogen ontvangen in Dubai. Haar wacht meteen een grote uitdaging”.

Tahlak heeft duidelijk een zwak voor de vroegere nummer één in de wereld, die dinsdag in actie komt en hij als een legende van het vrouwentennis beschouwt. Hij vertrouwde haar bij haar aankomst zelfs toe dat hij haar graag in de finale zou zien op zaterdag 22 februari.

“Ik ben heel blij dat ze hier aanwezig is”, ging hij voort tegen VTM. “Ik heb haar op een dag in Wimbledon eens gevraagd wanneer ze een toernooi zou willen spelen in Dubai en ze vertelde me dat ze het op een dag zou doen. In elk geval kon ze haar moment niet beter kiezen met het vieren van onze twintigste verjaardag. Ze gaat geen makkelijke wedstrijd tegemoet tegen Bertens, maar ze kan terugvallen op haar ervaring en dat kan haar helpen om het verschil te maken”.

Kim Clijsters 2020 training

Fred Hemmes Jr wordt nieuwe coach van Kim Clijsters, bekijk hier haar eerste trainingsbeelden

Door Marc Vermeiren en Maarten Delvaux
  • Meest recent