André Vermeulen (76) is de Senior in Actie 2020

  • Senior André Vermeulen, met voorzitster ouderenadviesraad Gilberte Van Gelder en schepen Janine Stadeus
Lochristi - De Senior in Actie-week In Lochristi zit erop. Gentenaar Ludo Vandeau, vroeger bekend van Ambrozijn en tegenwoordig vooral de melancholische stem achter prachtige Franse bekende en minder bekende chansons, zorgde op de zesde seniorendag van de week voor een heerlijk concert in 't Fazantenhof. Nog heerlijker werd het voor André Vermeulen uit de Rapaartakkerlaan. Hij werd uitgeloot als Senior in Actie 2020.

Senior in Actie vierde in 2020 zijn tienjarig bestaan. Of het initiatief in dezelfde vorm terugkeert, is nog niet zeker. Een grondige evaluatie en bevraging van de deelnemers zal het startpunt zijn voor een vervolg in welke formule dan ook. Dit jaar kwamen ook de deelgemeenten, Zaffelare, Beervelde en Zeveneken uitdrukkelijk aan bod, zodat ook senioren vandaar makkelijker konden deelnemen aan de vele lezingen, workshops en filmvoorstellingen. Voor wie dat wou werden er - allemaal met vrijwilligers - ook maaltijden geserveerd op de locaties.

André Vermeulen, Senior in Actie, was nagenoeg de hele week op de been samen met zijn partner. De voormalige technieker zorgde er tijdens zijn actieve leven voor dat bedrijven die met technische pannes te maken hadden, binnen de kortste keren weer konden opstarten na zijn tussenkomst. Van waterzuiveringinstallaties tot elektrische problemen, André zette de mensen weer aan het werk. Nu geniet hij al van zijn pensioen sinds zijn 56ste, twee decennia dus. "Ik had vaak werkdagen van 16 uur, en werkte op alle mogelijke momenten, van Kerstmis tot Nieuwjaar en andere feestdagen", aldus de Senior in Actie die met een mand - dit jaar was het een bibtas - vol prijzen naar huis mocht. 

Een zwart gat was er nooit voor de gevierde senior, want wanneer hij niet in zijn tuin aan het werk is, is hij op reis. Niet even naar de zee en terug: André was al in tien Afrikaanse landen, in Australië, Nieuw-Zeeland en binnenkort vertrekt hij naar Japan. Ook in China is hij kind aan huis, wat hem meteen een andere en veel positievere kijk geeft op het land en de bevolking dan de doorsnee burger. Hij leerde er de ondernemingszin en het vooruitdenken kennen, in tegenstelling tot de treuzelcultuur die wij in het Westen beleven, vertelde hij. 

De Senior in Actie werd geflankeerd door twee dames, eigenlijk super Senioren in Actie, want zij werden geloot uit het contingent deelnemers van de voorbije negen jaar. Wie naast dit jaar nog drie verschillende jaren deelnam, zat met naam in de champagne-emmer waar de winnaars uitrolden. Manon Leys en Rosette Schelfhaut waren de eredames die André mochten flankeren. 

Door Geert Herman