Xandro Meurisse pakt eindzege in Ronde van Murcia, slotrit prooi voor Spaanse veteraan

Foto: Photo News

Xandro Meurisse (Circus-Wanty Gobert) is de eindwinnaar van de 40e Ronde van Murcia (cat. 2.1). De tweede en laatste etappe werd zaterdag gewonnen door de Spanjaard Luis Leon Sanchez (Astana). Na 179,6 kilometer van Santomera naar Murcia had de 36-jarige Spanjaard zeven seconden voor op zijn landgenoot Omar Fraile, die in de sprint om de tweede plaats de Tsjech Josef Cerny en Meurisse achter zich liet.

In de eindstand heeft Meurisse 11 seconden voor op Cerny en 17 op de Duitser Lennard Kämna. De 28-jarige West-Vlaming boekte zijn vierde profzege, na een rit in de Vierdaagse van Duinkerke (2.BC) van 2016, de Druivenkoers in Overijse (1.1) van 2018 en de openingsrit van vrijdag.

Na die eerste rit kwamen er wegens de grote tijdsverschillen nog slechts tien renners in aanmerking voor de eindzege. Meurisse moest in de slotrit wel vol aan de bak. Kämna, vijfde in het klassement op 17 seconden, ging immers in de tegenaanval op Alejandro Valverde. De Spanjaard achtte op meer dan 30 kilometer van de eindmeet zijn moment gekomen om te gaan versnellen tijdens de beklimming van de Collado Bermejo. Meteen sloegen de oud-wereldkampioen en Kämna de handen in elkaar. Meurisse volgde in een groepje met Cerny, Leon Sanchez, Fraile, de Italiaan Matteo Trentin, de Spanjaard Vicente Garcia de Mateos en de Oostenrijker Felix Grosschartner. Het groepje met Meurisse bleef goed samenwerken en in volle finale werden Valverde en Kämna weer tot de orde geroepen. Het sein voor Leon Sanchez om te gaan aanvallen en zo, net als vorig jaar, de slotrit op zijn naam te zetten.

Meurisse volgt ritwinnaar Leon Sanchez op als eindlaureaat.

Rituitslag:

1. Luis Leon Sanchez (Spa)

2. Omar Fraile (Spa)

3. Josef Cerny (Tsj)

4. Xandro Meurisse

5. Lennard Kämna (Dui)

Eindstand:

1. Xandro Meurisse

2. Josef Cerny (Tsj)

3. Lennard Kämna (Dui)

Xandro Meurisse pakt eindzege in Ronde van Murcia, slotrit prooi voor Spaanse veteraan
Vrijdag won Meurisse nog de openingsrit. Foto: Photo News
Door Laurens Van Heuverswijn