Vannacht code geel: noodnummer 1722 geactiveerd door risico op storm of wateroverlast

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Een week na storm Ciara is het nu storm Dennis die felle rukwinden veroorzaakt in ons land. Het KMI vaardigt daarom code geel uit voor de nacht van zaterdag op zondag, Binnenlandse Zaken activeert het noodnummer 1722.

Het KMI waarschuwt vanaf de tweede helft van de nacht van zaterdag op zondag voor fellere rukwinden tussen 70 en 90 kilometer per uur. Lokaal is zelfs 100 kilometer per uur niet uitgesloten.

Noodnummer geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken besliste daarom het noodnummer 1722 te activeren. Mensen wordt gevraagd om naar het nummer 1722 bellen voor niet-dringende brandweerinterventies. Zo wordt vermeden dat het noodnummer 112 overbelast raakt, ten koste van mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

Het activeren van het nummer 1722 gebeurt preventief, telkens wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. Het zegt niets over de ernst van de waarschuwing en de omvang van de eventuele schade.

Twee doden in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk woedt storm Dennis nog heviger dan bij ons. De weerdienst heeft het daar over “een van de zwaarste stormen ooit”. Er zijn al twee doden te betreuren.

LEES OOK. Twee doden door storm Dennis,“één van de zwaarste ooit” in Groot-Brittannië

Bij ons zal het zo’n vaart wellicht niet lopen. Storm Ciara van vorige week was van een zwaarder kaliber, al maant het KMI toch aan tot voorzichtigheid.

Door gjs