Stoffel Vandoorne verliest leidersplek in Formule E na fout in slotronde

Stoffel Vandoorne leek in de ePrix goed op weg naar een degelijk resultaat, tot hij in de allerlaatste ronde in de muur schoof. Zo scoorde de West-Vlaming geen punten en duikelt hij in de tussenstand van de eerste naar de vierde plaats.

De ePrix op de Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico City zou altijd één van de meest spectaculaire races van het lopende Formula E-seizoen worden. Om 24 wagens te laten racen moest de omloop immers worden verlengd, waardoor de topsnelheid hoger kwam te liggen. Het nieuwe tracé zorgde er onder andere ook voor dat de beruchte Peraltada – een bocht waar zelfs Ayrton Senna ooit over de kop ging – in ere werd hersteld. “De moeilijkste bocht van het hele seizoen”, stelde Stoffel Vandoorne nog voor de start.

De lange rechte stukken zorgden er ook voor dat er nogal wat inhaalpogingen te noteren vielen, en die liepen niet allemaal goed af. Polesitter André Lotterer beschadigde zijn Porsche relatief snel en ook Nyck De Vries, bij Mercedes de teammaat van Vandoorne, verslikte zich bij het afremmen voor de eerste bocht.

Eén en ander zorgde ervoor dat Stoffel Vandoorne zonder veel moeite een aantal plaatsen wist te winnen. Als kampioenschapsleider moest Vandoorne in de meest ongunstige kwalificatiegroep onderweg, waardoor hij pas als tiende aan de race kon starten. Door alle chaos te vermijden wist de West-Vlaming echter op te rukken naar de vijfde plaats, met nog slechts enkele ronden te gaan.

Stoffel Vandoorne verliest leidersplek in Formule E na fout in slotronde
Foto: EPA-EFE

Vuil gedeelte

Vandoorne kwam in die slotfase echter onder steeds grotere druk van BMW-rijder Alexander Sims te staan. Vandoorne wist de tweede in het kampioenschap lange tijd af te houden, tot hij in de slotronde iets naast de ideale rijlijn terecht kwam. Op het vuile gedeelte schoof Vandoornes Mercedes stuurloos de muur in, waardoor hij voor het eerst dit seizoen geen punten kon scoren.

De zege in Mexico ging naar Jaguar-rijder Mitch Evans, die de wedstrijd van start tot finish domineerde. Antonio Da Costa (DS Techeetah) werd tweede, Sébastien Buemi (Nissan) derde. Evans wordt ook de nieuwe leider in de tussenstand.

Door gve
  • AANGERADEN
    Meest recent