Koen Geens bijzonder hard voor “onwil” van Magnette, PS-voorzitter bijt van zich af: “Wij wilden nog andere formules uitproberen”

Bron © VRT

Koen Geens heeft zondagochtend in De Zevende Dag hard uitgehaald naar de PS en voorzitter Paul Magnette. De voormalige koninklijke opdrachthouder vertelde dat er inhoudelijk een akkoord kon zijn, maar dat het partijbureau van de PS roet in het eten gooide. Magnette vindt dat onzin. “Wij waren bereid om nog formules te onderzoeken”, zegt hij.

“Wat er op tafel lag was goed. Nee, ze hebben niet gezegd dat het goed was, dat zeggen politici niet, maar ik voelde dat het zou kunnen lukken en voldoende partijen schaarden zich erachter”, zei Geens.

Een belangrijk partijbestuur van de PS heeft volgens Geens roet in het eten gegooid. “Het is gesprongen op ‘J’en ai marre’ en niet op inhoud. Ik ben geen naïeve mens. Ik ben aan de opdracht begonnen omdat ik wist dat ik de twee partijen wellicht bij elkaar kon brengen. Als ik dat niet wist, had ik mijn kop niet op het blok gelegd.”

 

 

Geens haalt ook uit naar Magnette zelf: ““Ik ben een beetje ontgoocheld omdat ik dacht dat ik het vertrouwen had om het te proberen. Ik had toch graag een iets elegantere sortie gekregen dan de ezelsstamp van vrijdagmorgen. Dat verdient niemand.”

Naar verluidt lag 4 miljard voor hogere pensioenen en hogere sociale uitkeringen op tafel, genoeg om een akkoord te kunnen bereiken. “Ik ga geen bedragen noemen. Er was een berekend plan, dat wel. Er moest een evenwichtig voorstel zijn tussen sociale zaken, milieu en veiligheid en dat lag op een voorzichtige manier op tafel.”

“We zijn niet de dweil van de Wetstraat”

Maar vooral dat zijn partij wordt aangevallen, vindt Geens onaanvaardbaar. “Mijn partij is de beste partij die er is. Iedereen schrijft nu dat CD&V de sleutel in handen heeft, maar we zijn voor het eerst actief betrokken zes maanden nadat ze begonnen zijn. Wij zijn geen passe-partout, wij zijn niet de dweil van de Wetstraat”.

“Als men wil praten, dan zal men moeten praten over de ethische en comfmunautaire thema’s. Ons land houdt het niet zonder dat men een grondig akkoord bereikt over die communautaire thema’s. Dat moet niet nu, maar tegen de volgende verkiezingen. Maar wie nu gokt op de verkiezingen, omdat Koen Geens gezegd heeft dat paars-geel niet mogelijk is, speelt met de voeten van het land en de voeten van de CD&V. Ik ben niet boos dat men mij in de rug schiet, zolang men mij niet in het hoofd schiet, want dan ben ik dood. Ik voel me niet persoonlijk aangevallen, maar wie mijn partij aanvalt, zal mij tegenkomen.”

LEES OOK. Gegokt en verloren? Als Magnette CD&V wou doen kraken, dan lijkt hij net het tegenovergestelde te krijgen

“CD&V saboteerde Geens zelf”

De PS zelf heeft een andere kijk op de zaken. Waals minister Pierre-Yves Dermagne (PS) zei zondag in C’est pas tous les jours dimanche op RTL dat het niet zijn partij is die Geens heeft doen mislukken. Het is CD&V zelf die Geens gesaboteerd heeft, vindt hij.

Vlak na zijn aanstelling als koninklijk opdrachthouder besliste het partijbestuur van CD&V namelijk dat hij enkel een coalitie van N-VA en PS mocht onderzoeken, zei Dermagne. Bovendien verklaarde met Pieter De Crem een ander CD&V-boegbeeld dat een Vivaldi-coalitie (paarsgroen + CD&V) onmogelijk is, aldus de Waals minister van Lokale besturen.

Magnette reageert

Even later liet ook PS-voorzitter Magnette van zich horen. “Dat Geens gestopt is met zijn opdracht is zijn eigen beslissing”, vertelde zijn woordvoerder aan Belga. “Want wij waren bereid om andere formules uit te proberen. Maar hij manifest niet, omdat CD&V een alliantie tussen PS en N-VA wilde.”

Magnette ontkent ook dat er een akkoord dichtbij was, zoals Geens zegt. “Als Geens iets anders beweert, moet hij die tekst maar publiceren”, klinkt het.

De Franstalige socialisten roepen op tot kalmte. “We gaan blijven proberen om een oplossing te vinden om zo snel mogelijk uit deze crisis te geraken.”

Volgens PS-woordvoerder Frédéric Masquelin was Magnette verbaasd toen hij zondagmiddag de “foutieve voorstelling” van de feiten door Geens hoorde. Dat de CD&V pas vanaf 5 december bij de informatiegesprekken zou zijn geweest, noemt hij volkomen onjuist. “Tussen 9 en 12 november waren er al bilaterales met CD&V. Een vergadering werd op 15 november op het laatste moment geannuleerd omdat mijnheer Geens niet over een mandaat beschikte. Een laatste vergadering vond op 5 december plaats.” Vergeleken met de andere partijen nam CD&V maar aan één vergadering minder deel, luidt het bij de PS.

Door nba, gjs