Geen plek meer in de basis voor Jan Vertonghen bij Tottenham, owngoal én doelpunt van Toby Alderweireld

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld beleven bewogen weken bij Tottenham. De ene moest zich tevredenstellen met late invalbeurt, de andere mocht wel starten maar maakte een owngoal… Kersverse papa Alderweireld zette zijn misser wel zelf recht door even later tegen te scoren. Uiteindelijk eiste de Belg van Aston Villa, Bjorn Engels, nog een hoofdrol op...

Nadat hij in de FA Cup tegen Southampton door José Mourinho bij de Spurs al na 54 minuten naar de kant weer gehaald en hij op de bank leek te vechten tegen de tranen, was er geen basisplek meer voor hem in de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen Aston Villa. Het contract van de 32-jarige verdediger loopt deze zomer af en plots lijkt een vertrek uit Londen zeer waarschijnlijk. De Rode Duivel wordt alvast nadrukkelijk gelinkt aan zijn ex-club Ajax, waar hij in 2012 vertrok voor Tottenham. Daar was hij jarenlang een rots in de branding maar de populaire Vertonghen lijkt niet langer te passen in de plannen van Mourinho… Vertonghen mocht in het slot wel nog enkele seconden (!) meespelen.

Toby Alderweireld werd vrijdag voor de tweede keer papa maar stond wél gewoon in de basis. Niet met succes echter, want hij ging al na acht minuten in de fout en trapte de bal voor een opzittende Mbwana Samata (ex-Genk) ongelukkig in eigen doel:

Maar Alderweireld bleef niet bij de pakken zitten, integendeel: de verdediger trapte even later zelf de gelijkmaker tegen de netten:

Ook hoofdrol voor Bjorn Engels

Uiteindelijk won Tottenham met 2-3, want ook Bjorn Engels eiste een hoofdrol op. Voor Engels was het zijn eerste basisplaats in de competitie sinds 21 december.

Na de twee doelpunten van Alderweireld (dus eentje in eigen doel, eentje in het juiste doel) gingen de Spurs de rust in met een voorsprong nadat Son (45.+2) de rebound van zijn gemiste penalty alsnog kon binnentikken. De penalty kwam er na een fout van Bjorn Engels op de Nederlander Steven Bergwijn.

In de tweede helft kwamen The Villans langszij. Op corner klom Engels (53.) hoger dan Alderweireld. Ook Engels maakte zijn foutje van eerder in de wedstrijd dus goed.

Althans voorlopig, de thuisploeg leek een punt thuis te houden tot Engels met een defensieve flater Son (90.+4) alleen voor doel zette. De Zuid-Koreaan twijfelde niet om de 2-3 eindscore op het bord te zetten.

Geen plek meer in de basis voor Jan Vertonghen bij Tottenham, owngoal én doelpunt van Toby Alderweireld
Foto: REUTERS

Door deze overwinning klimt Tottenham naar een vijfde plaats met 40 punten. Aston Villa (17e) hangt net boven de degradatiezone met 25 punten.

LEES OOK. En plots zingt iedereen op concert van Stormzy voor... Jan Vertonghen

Geen plek meer in de basis voor Jan Vertonghen bij Tottenham, owngoal én doelpunt van Toby Alderweireld
Foto: REUTERS
Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN
Meest recent