Na controles op verlichting zijn er nu ook controles op fietsen in verboden richting

De politie Mechelen-Willebroek controleert al sinds november op fietsverlichting. Foto: Dirk Vertommen

Mechelen -

De politie heeft tijdens de voorbije maanden in Mechelen al zesduizend fietsers gecontroleerd op fietsverlichting. Onder hen waren er ruim negen op de tien in orde. Er komen nu ook controles op fietsen in verboden richting.

Fietsers waren er vooraf voor gewaarschuwd: wie niet in orde was, kreeg een boete van 58 euro en een fietslichtje cadeau. “De controles gekoppeld aan een positieve actie passen in onze totaalaanpak om van Mechelen de fietsstad van Vlaanderen te maken”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Sinds november heeft de politie Mechelen-Willebroek in drie maanden tijd al 53 controles uitgevoerd: 490 fietsers of 8,11% van het totale aantal kreeg een bekeuring. “Meer dan 9 op de 10 fietsers in Mechelen zijn dus in orde. De controles missen hun effect niet, want tijdens een pop-up fietscontrole eind oktober verbaliseerde de verkeerspolitie nog 1 op 4 van de fietsers voor het rijden zonder verlichting”, vertelt Vandersmissen.

De controles gaan de komende weken onverminderd voort, met ook controles op het fietsen in verboden richting. “Controles zijn nodig opdat onze verplaatsingen te voet, met de fiets of met de wagen veilig en met respect voor elke weggebruiker zouden verlopen. Dat is de levensverzekering van onze fietsstad”, stelt de burgemeester.

Door svh