Algemeen directeur Peter Claes stapt op bij VRT na interne polemiek: “Afgelopen maanden hebben mij getekend en gekwetst”

Foto: VRT

Directeur Media en Productie Peter Claes vertrekt bij de VRT. Dat gebeurt “in gemeenschappelijk overleg”. Dat meldt de openbare omroep. Interne conflicten leidden vorige maand al tot het ontslag van CEO Paul Lembrechts. “Ik betreur dat de spanningen zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie”, zegt Claes.

“De VRT apprecieert deze moeilijke stap en is dankbaar voor het jarenlange engagement van Peter. Ik heb zelf vele jaren met hem kunnen werken. Zijn visie en daadkracht hebben in grote mate bijgedragen tot de succesvolle VRT die we vandaag zijn”, zo zegt CEO ad interim Leo Hellemans.

Vier weken geleden werd Hellemans aangesteld toen VRT-CEO Paul Lembrechts door minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) de deur werd gewezen. Dat gebeurde na een aanhoudend conflict met Claes, zijn nummer twee. Lembrechts werd in dat conflict echter gesteund door de vier andere directieleden. Wegens de vertrouwensbreuk was Lembrechts eind november al het ontslag van Claes gaan vragen bij Luc Van den Brande (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur. Dat werd hem geweigerd en uiteindelijk moest hij zelf gaan. Nu vertrekt dus ook Claes bij de VRT.

Open oorlog

Claes begon bij VRT in 2002 als verantwoordelijke voor de marketing. De afgelopen zeven jaar maakte hij deel uit van het directiecomité. “Na 17 ongelofelijk intense en boeiende jaren, stopt mijn rol bij VRT”, aldus Claes. “Leo Hellemans krijgt door mijn vertrek alle ruimte, in de hoop dat de polemiek rond mijn persoon definitief stopt. Ik betreur dat de spanningen de afgelopen maanden zo opgelopen zijn, en hoop dat de rust en sereniteit terugkeren in de volledige organisatie.”

Claes is naar eigen zeggen niet van plan om met modder te gooien, maar bekent wel het niet eens te zijn met de gang van zaken. “De afgelopen maanden hebben mij getekend en gekwetst, ze laten krassen op de ziel na. Ongewild is een professionele discussie over de strategische aanpak van de te onderhandelen beheersovereenkomst totaal ontspoord in een open oorlog. Dit heb ik nooit vermoed, ik heb er nog minder op aangestuurd en heb het conflict al helemaal niet gevoed. Maar dag in dag uit heb ik moeten vaststellen dat er aanvallen werden uitgevoerd.”

LEES OOK. Chaos bij VRT: Staking, wantrouwen en nu ook die peperdure ‘freelancer’ en villa: “Dit lijkt doordrenkt met een zweem van partijdigheid” (+)

“Ik wil dit vertrek aangrijpen om te onderstrepen hoezeer ik persoonlijke aanvallen en onjuiste aantijgingen aan het adres van Peter en z’n familie heb betreurd. Ik betreur ook de omstandigheden van het vertrek en wens uitdrukkelijk Peter te bedanken voor z’n jarenlange engagement”, zegt Hellemans nog. “De visie van Peter op de ontwikkelingen in onze sector en zijn strategische kennis van ons medialandschap zijn en blijven waardevol voor de VRT.”

Algemeen directeur Peter Claes stapt op bij VRT na interne polemiek: “Afgelopen maanden hebben mij getekend en gekwetst”
Vlaams minister Dalle (CD&V) noemt het vertrek van Claes een beslissing in het belang van de openbare omroep Foto: Photo News

“Werk op de plank”

Vlaams minister Dalle (CD&V) noemt het vertrek van Claes een beslissing in het belang van de openbare omroep. “De VRT kan het hoofdstuk van de problemen aan de top nu afsluiten en opnieuw vooruit kijken”, klinkt het in een mededeling op zijn eigen website. “Met de aanstelling van Leo Hellemans als interim-bestuurder werd er een belangrijke stap gezet om de rust te laten terugkeren binnen de VRT en werk te maken van een goed functionerend directiecollege. Ik hoop dat de VRT nu de rangen sluit want er ligt belangrijk werk op de plank.” Bedoeling is om tegen de zomer een nieuwe gedelegeerd bestuurder aan te duiden zodat hij of zij nog mee kan onderhandelen voor de nieuwe beheersovereenkomst.

“Dit was de enige logische beslissing”, zegt Wies Descheemaeker van ACOD-VRT. “Vanaf nu kunnen we naar de toekomst kijken en aan de beheersovereenkomst beginnen te werken.” De vakbonden hadden in het conflict aan de top van de VRT de kant van toenmalig ceo Paul Lembrechts gekozen. Vooral omdat die zich openlijk verzet had tegen de besparingen die de Vlaamse regering de VRT opgelegd had.

Door evdg
AANGERADEN