Bart De Wever (N-VA) : “Taal van de macht is de enige die PS begrijpt”

Bron © Belga, VTM, Eigen berichtgeving

Volgens N-VA boegbeeld, Bart De Wever, was er wel degelijk een “entente” tussen N-VA en PS dat België “onbestuurbaar is” en er een “fundamentele omvorming” nodig is: “We stonden op het punt dat we dat tegenover elkaar hebben toegegeven, maar in plaats van de problemen aan te pakken, heeft de PS de rug gekeerd”, zegt De Wever in Terzake.

Maandagochtend riep De Wever zijn collega’s van Open VLD en CD&V al op tot het vormen van een Vlaams front tegen de PS. Die lieten verstaan dat ze liever geen “oorlogstaal gebruiken” maar liever willen samenwerken. Vooral Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil nog steeds in alliantie met de franstalige liberalen van MR.

“De andere voorzitters hebben die terminologie ook al gebruikt”, reageert De Wever. “Maar goed ik zal het anders stellen: ik nodig de anderen uit om samen “nee” te zeggen. Want de taal van de macht is de enige taal die de PS begrijpt.”

Entente tussen N-VA en PS

Volgens het N-VA-boegbeeld was er wel degelijk een “entente” tussen N-VA en PS dat België “onbestuurbaar” is geworden en een “fundamentele omvorming” zich opdringt. “Ik bereid mij niet voor op nieuwe verkiezingen. Ik zie de realiteit zoals ze is. Dit land heeft een fundamentele omvorming nodig en daarvoor zijn de belangrijkste politieke krachten in Vlaanderen en Wallonië nodig. We stonden op het punt dat we dat tegenover elkaar hebben toegegeven, maar in plaats van de problemen aan te pakken, heeft de PS de rug gekeerd”, zegt De Wever in Terzake. Volgens hem lagen er al concrete teksten en een begrotingstabel op tafel. “Was daarmee alles opgelost? Neen. Was dit een basis om op verder te gaan? Ja.”

Buitenspel

“We zitten helemaal vast als de grootste partij van Wallonië zegt dat de grootste partij van Vlaanderen niet mag meedoen. De tweede grootste is sowieso geen optie voor hen en de derde, die hebben ze vernederd”, aldus De Wever. Een Vivaldi-coalitie, paars-groen plus de christendemocraten, zonder N-VA dus, is geen optie voor de voorzitter. “Iedereen weet dat dit niet de regering is waar de Vlamingen voor gestemd hebben.”

Waarom een federale regering niet uit een Waalse meerderheid kan bestaan, spreekt voor zich voor De Wever: “De Vlamingen zijn in de meerderheid in het land, we zorgen voor het grootste deel voor de economie en we betalen ruim 70 procent van de belastingen, het is ondenkbaar dat het economische hart van dit land buiten spel gezet wordt.”

LEES OOK. Crisis in Wetstraat krijgt communautaire smaak: nieuwe verkiezingen dreigen een referendum over België te worden

“Geen nieuwe verkiezingen”

Of een noodregering dan geen soelaas kan brengen, om bijvoorbeeld al de begroting goed te keuren? “Vanaf een regering een meerderheid heeft, is het een regering. Waarom moet dat woordje nood er dan bij? Als een trucje om zonder N-VA verder te gaan?”

Volgens De Wever zal de koning “wel een oplossing vinden” tijdens de drie dagen die hij heeft uitgetrokken om consultatiegesprekken te voeren. Maandag kwamen de voorzitter van CDH, Meyrem Almaci van Groen en De Wever op het paleis, de volgende dagen zullen ook de andere partijvoorzitters hun opwachting maken.

bekijk ook

De federale regeringsvorming - Een tijdlijn

Door evdg
AANGERADEN
Meest recent