Kim Clijsters verlaat Dubai met opgeschroefd zelfvertrouwen: “Mijn trainer had me die splits eigenlijk verboden”

Kim Clijsters kwam eervol uit de strijd. Foto: AP

Een staande ovatie, lof van tegenstander Garbine Muguruza en een fiks statement richting twijfelaars: ondanks de nederlaag in twee sets sloot Kim Clijsters (36) gisteren de eerste wedstrijd van haar derde carrière af met een puik gevoel. Die wonderlijke ‘Kimback’ kan nog mooi worden.

Het verschil tussen beide sets was groot.

“Mijn timing en mijn voetenwerk zaten niet goed in de eerste set. Vroeger speelde ik graag avondmatchen, maar met die donkere lucht liep mijn service nu aanvankelijk niet. Dat zijn allemaal kleine dingen waaraan ik weer moet wennen. Nadien begon ik haar spel beter te lezen en geraakte ik gewend aan het tempo. In de tweede set kon ik sommige rally’s zelfs domineren en begon zij te twijfelen, waardoor ik kansen kreeg om die set te winnen. Dat gevoel neem ik alleszins mee naar de volgende wedstrijden.”

Je kreeg nogal wat steun van de toeschouwers.

“Dat helpt, natuurlijk, zeker in die mindere momenten. Door die Belgische vlaggen en de aanmoedigingen kon ik blijven vechten. Je vergeet net iets sneller de fouten die je hebt gemaakt en begint opnieuw. Maar op de juiste momenten, toen ik breakpunten had, serveerde ze zichzelf uit de problemen, terwijl ik net te veel dubbele fouten maakte. Daar lag één van de grote verschillen.”

Met welk gevoel ben je op de baan gestapt?

“Met veel goesting om eraan te beginnen. Ik wist uit het verleden dat ik tijdens een match mijn trainingsniveau altijd kan overstijgen. Dat is nu opnieuw gelukt. Een kwestie van focus, allicht.“

LEES OOK (N+). ANALYSE. “Een hoopvolle nederlaag voor Kim Clijsters”

Kim Clijsters verlaat Dubai met opgeschroefd zelfvertrouwen: “Mijn trainer had me die splits eigenlijk verboden”
Foto: BELGA

Hoe voel je je fysiek na anderhalf uur tennis?

“Ik heb al een ijsbad genomen en een recovery shake genuttigd. Straks gaat mijn kinesist Sam nog eens aan de slag. Maar qua rug, schouder en nek zit het alvast goed. Knieën: dat moet dinsdag blijken. Die paar schuivers hebben misschien wel wat impact.”

Kan je op basis van één match al een oordeel vellen over het huidige tennis?

“Dat is moeilijk, natuurlijk. Een echte opluchting zou ik het niet noemen, maar ik voel alleszins wel dat ik het tempo aankan. Er zijn natuurlijk meisjes die nog een stuk harder kloppen dan Garbine, maar vanop de baseline kon ik mijn voet naast de hare zetten. Maar ik besef ook dat het nog eens tien matchen kan duren vooraleer ik dat niveau van start tot finish kan aanhouden. (lacht) Geloof het of niet, maar ik heb geduld.”

Waarmee heb je jezelf verrast?

(lacht) “Dat ik zoveel splits gedaan heb. Nochtans had mijn trainer Sam me dat verboden. Te vroeg, volgens hem. Maar ik wist dat het zou gebeuren als ik net die ene bal moest halen. Ik ben evenzeer tevreden met mijn vechtlust in die tweede set, toen ik 0-3 achter stond. Het is goed om te weten dat die mentaliteit nog steeds in me zit. Ja, deze week hebben mijn team en ik een hele stap vooruit gezet. Maar ik heb nooit getwijfeld aan het welslagen van dit avontuur. Anders zou ik er niet aan begonnen zijn.”

Je bent 36 jaar oud. Vrees je blessures?

“De kleine zaken, waarmee iedereen weleens kampt, kan ik aan. Elke atleet kent die. Over de zwaardere gevallen weiger ik na te denken. Dat zou alleen maar negatieve gedachten in mijn hoofd steken, waarmee je onheil over jezelf afroept. Gelukkig heb ik een uitstekend team rondom mij, dat perfect weet hoe ik fit en gezond moet blijven. Ik heb hen al herhaaldelijk gezegd hoezeer ik mezelf gelukkig mag prijzen met hen aan mijn zijde. We zijn nog niet waar we willen zijn, maar we gaan alleszins de juiste richting uit.”

Kim Clijsters verlaat Dubai met opgeschroefd zelfvertrouwen: “Mijn trainer had me die splits eigenlijk verboden”
Foto: BELGA

Hoe reageerde je gezin op deze wedstrijd?

“Ik heb ze nog niet gesproken. Om de één of andere reden is het hier moeilijk om hen te bereiken. Ik heb een paar berichten achtergelaten, maar zou hen natuurlijk graag wat vaker horen. Mijn dochter Jada staat helemaal achter mijn keuze. We doen soms samen oefeningen in de gym, zoals stretchen. Het doet me denken aan mijn jonge jaren, toen mijn vader revalideerde van een knieblessure. In Monterrey en Indian Wells zullen ze me vergezellen. Dat wordt leuk.”

Wijzigt deze uitschakeling je plannen?

“Neen. Dinsdag (vandaag ; nvdr.) houd ik hier een rustdag, woensdag vliegen we weer naar huis. Nadien volgen de toernooien van Monterrey (2 maart) en Indian Wells (9 maart). Ik wil zo snel mogelijk opnieuw wedstrijden spelen. Dat is de enige manier om snel vooruitgang te boeken.”

De verwachtingen zijn na deze match weer toegenomen.

“Maar dat vind ik niet erg. Ik leg zelf ook mijn verwachtingen hoog. Toen ik vroeger als reekshoofd ergens speelde of als titelverdediger aantrad, heb ik daarmee leren leven. Terwijl het natuurlijk allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ach, dat kan ik toch niet controleren. Men zegt, men schrijft en men doet maar. Op mijn 17de worstelde ik daarmee, maar op mijn leeftijd kan je dat makkelijker loslaten.”

Kan je na deze match stellen: Kim is terug?

“Die tweede set liep toch wel goed, niet? Het kan natuurlijk zijn dat volgende week in Monterrey mijn ritme weer helemaal fout zit. Die stad ligt op een zekere hoogte, de tegenstand verschilt, net als de ondergrond. Maar goed, dat hoort er allemaal bij. Maar mijn doel is alleszins om ginder meteen een goed niveau te bereiken en niet vanaf de tweede set.”

Tot slot: je entourage droeg allemaal hetzelfde T-shirt.

“Dat heb ik ook gemerkt, ja. Een leuke verrassing was dat. Op die shirts stond Space walk lift off. Space walk was de naam die we onder mekaar gebruikten voor dit project. Hopelijk kan ik die shirts eens van dichtbij bekijken.“

LEES OOK. Internationale pers vol lof over Kim Clijsters: “In België kunnen drie kinderen trots zijn op hun moeder”

Kim Clijsters verlaat Dubai met opgeschroefd zelfvertrouwen: “Mijn trainer had me die splits eigenlijk verboden”
Foto: Photo News
Door Marc Vermeiren in Dubai
  • Meest recent