Coronavirus Covid-19: al 1.807 doden, Apple geeft omzetwaarschuwing wegens minder vraag naar iPhones in China

Bron © BELGA

De Apple-winkels bleven een tijdlang dicht in China. Foto: Photo News

De dodentol door het coronavirus Covid-19 is op het Chinese vasteland opgelopen naar 1.807. Dat melden de Chinese gezondheidsautoriteiten dinsdag. In de provincie Hubei zijn 93 bijkomende mensen overleden aan het virus.

De autoriteiten in Hubei hebben bovendien 1.087 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een vermindering in vergelijking met de afgelopen dagen. In totaal zijn nu al minstens 72.300 mensen besmet met het virus op het Chinese vasteland.

De Chinese autoriteiten, die Hubei hebben afgesloten om te proberen de epidemie te bedwingen, zijn van mening dat de verspreiding van het virus momenteel onder controle is en zeggen dat het aantal gemelde gevallen buiten de provincie dag na dag duidelijk afneemt.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, waarschuwde maandag echter voor overdreven optimisme. Volgens hem moet de dalende trend van nieuwe gevallen “met grote voorzichtigheid worden geïnterpreteerd”.

“Tendenzen kunnen veranderen wanneer nieuwe populaties worden getroffen. Het is te vroeg om te zeggen dat deze daling zich zal doorzetten. Alle scenario’s zijn nog steeds mogelijk”, zei hij tegen verslaggevers.

“Directeur van ziekenhuis Wuhan bezweken”

Een directeur van een ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan, de bakermat van de epidemie, zou maandag overleden zijn aan de ziekte. Dat meldden de Chinese staatsmedia van China News Service.

Liu Zhiming, de directeur van het Wuchang-ziekenhuis, stierf aan een Covid-19-virusinfectie, meldde China News Service op de microblogsite Weibo. Het bericht werd echter kort daarna gewist, merkt persbureau dpa op. In China zijn 1.700 gezondheidsmedewerkers besmet, zes van hen stierven aan de ziekte.

Minder omzet voor Apple

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft een omzetwaarschuwing gegeven voor het lopende kwartaal, mede omdat de vraag naar iPhones in China wordt geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het bedrijf zal daarom niet aan zijn omzetverwachting kunnen voldoen.

Volgens Apple duurt het langer dan verwacht voordat de situatie in China weer is genormaliseerd. Apple had al zijn winkels in China gesloten vanwege de uitbraak van de besmettelijke ziekte. Die worden nu langzaam heropend. Voorts heeft het bedrijf last van verstoringen in de toeleveringsketen, met als gevolg dat er elders in de wereld tijdelijke tekorten aan iPhones zijn. Apple heeft veel toeleveranciers in China en het opstarten van de productie duurt langer dan verwacht, aldus het bedrijf.

Bij de bekendmaking van cijfers in januari deed Apple voor het lopende tweede kwartaal van het gebroken boekjaar een voorspelling van een omzet tussen 63 miljard en 67 miljard dollar. Toen erkende Apple al dat die prognose buitengewoon ruim was omdat het moeilijk was in te schatten welke impact het coronavirus zou hebben. Die prognose zal dus niet gehaald worden. Apple benadrukt dat het een tijdelijke verstoring van de activiteiten is en dat het bedrijf er fundamenteel goed voor staat.

Apple liet weten de verdere ontwikkelingen rond het coronavirus te blijven volgen en in april met meer informatie te komen, bij de toelichting op de kwartaalcijfers.

Buiten China blijft de vraag naar Apple-producten en -diensten sterk, zo meldde het bedrijf in een verklaring.

AANGERADEN