Venezuela schort vluchten TAP Air Portugal op nadat oom van Guaidó “explosieven meenam op vliegtuig”

© AFP

Venezuela schort alle in- en uitgaande vluchten van TAP Air Portugal voor negentig dagen op. Het Zuid-Amerikaanse land beschuldigt de luchtvaartmaatschappij ervan een oom van oppositieleider Juan Guaidó te hebben toegestaan explosieven mee te nemen op een vlucht naar Caracas.

Vicepresident Delcy Rodríguez kondigde de maatregel aan op Twitter en liet de mogelijkheid open om in de toekomst boetes op te leggen en andere maatregelen te nemen. “Venezuela moet worden gerespecteerd”, zei Rodríguez.

© AFP

Zelfverklaard interim-president Guaidó keerde afgelopen dinsdag met een TAP-vlucht terug naar Venezuela na een drie weken durende internationale tournee gericht op ondersteuning van zijn campagne om de socialistische president Nicolás Maduro te verdrijven. Maduro noemt Guaidó een Amerikaanse marionet die hem via een staatsgreep wil afzetten.

De autoriteiten arresteerden na aankomst de oom van Guaidó, die met hem op de vlucht vanuit Portugal reisde, en beschuldigden hem van het meenemen van explosief materiaal naar het land. Guaidó, die door meer dan vijftig landen wordt erkend als de legitieme president van Venezuela, verwierp de aantijgingen.

Portugese regering onderzoekt zaak

TAP zei in een verklaring maandag dat het voldeed aan alle wettelijke en veiligheidseisen van de autoriteiten in zowel Portugal als Venezuela en dat het de redenen voor de opschorting niet begreep. “Dit is een serieuze maatregel die onze passagiers schaadt, zonder dat het bedrijf zelfs maar de kans heeft gekregen om de beschuldiging tegen te spreken”, aldus TAP.

De Portugese regering heeft een onderzoek ingesteld naar het incident in het licht van de beschuldigingen van Venezuela.

LEES OOK

Nu in het nieuws