Skeyes start procedure voor bouw digitale controletorens op Belgische luchthavens

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De raad van bestuur van skeyes heeft maandag besloten om de oproepingsprocedure naar kandidaten op te starten voor de gefaseerde bouw van digitale controletorens op de zes Belgische luchthavens. Dat laat skeyes, dat instaat voor de veiligheid en de efficiëntie van het luchtverkeer in België, dinsdag weten. De digitale torens zullen geleidelijk aan de klassieke controletorens vervangen.

Digitale controletorens bestaan uit een controlecentrum op afstand en camera’s op de luchthavens, in plaats van de uitkijkpost van de klassieke controletorens. Vanuit digitale torens kunnen luchtverkeersleidingsdiensten aangeboden worden op verschillende luchthavens vanuit één enkel controlecentrum met verhoogde luchtvaartveiligheid dankzij augmented reality.

Skeyes zal in de komende weken een oproep publiceren voor kandidaten om zo een industriële partner te selecteren die de zes Belgische luchthavens kan uitrusten met digitale torens. “De voorwaarden en de planning van de uitvoering zullen besproken worden met de uitbaters van de luchthaveninfrastructuur, rekening houdend met de noodzaak om de huidige torens te vernieuwen”, klinkt het in de mededeling.

LEES OOK. Mogelijk hinder op luchthaven tijdens krokusvakantie: vakbond dient stakingsaanzegging in bij Skeyes

Laad meer berichten...