Conner Rousseau (SP.A) na bezoek aan de koning: “Geen communautaire carrousel waar we het einde niet van weten”

Bron © BELGA

Koning Filip consulteert dinsdag opnieuw partijvoorzitters om een uitweg te zoeken uit de impasse in de regeringsvorming. SP.A-voorzitter Conner Rousseau was als eerste aan de beurt. Hij wil “een sociale ommekeer”, maar ziet “een communautaire carrousel” niet zitten.

Rousseau wilde na afloop van zijn audiëntie geen uitspraken doen over een mogelijke coalitie. Volgens hem is er nog veel te weinig gesproken over de inhoud. “Er is absoluut nog niet hard genoeg geprobeerd”, aldus de SP.A-voorzitter.

N-VA-voorzitter De Wever zei maandagavond dat de impasse aantoont dat ons land onbestuurbaar is geworden en dat er een omvorming van het land nodig is om dat te verhelpen. Rousseau zegt dat er “constructiefouten” in ons land zitten, “maar niet alleen wat betreft Vlaanderen en Wallonië. Ook op het vlak van het klimaatbeleid, pensioenen en inkomens van de mensen en gezondheidszorg hebben we gezien dat het overlaten aan rechts alleen niet lukt”, zei Rousseau. “We gaan niet op een communautaire carrousel stappen waar we het einde niet van weten”.

Vormt SP.A een front met PS? “Wij komen absoluut goed overeen, maar wij zijn SP.A en zij zijn PS.”

De beurt aan Bouchez

Koning Filip zal woensdag normaal gezien opnieuw iemand het veld in sturen om de mogelijkheden af te tasten. Of dat de SP.A-voorzitter kan zijn? “Ik heb voor niets gesolliciteerd”, zei Rousseau.

Om 10 uur is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez aangekomen op het paleis. Volgens hem is er nog altijd “een oplossing mogelijk”. Volgens Bouchez zijn er geen “taboes”, maar hij voegt er meteen aan toe dat “we de zaken vandaag niet nog moeilijker moeten maken”.

Op de vraag of er een noodbegroting moet komen, zei Bouchez dat er ook een meerderheid nodig is om de uitvoering van die begroting te verzekeren.

Op woensdag worden achtereenvolgens Paul Magnette (PS), François De Smet (Défi), Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) op het paleis verwacht. Mogelijk weten we nadien wie de opvolger wordt van koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V).

bekijk ook

De federale regeringsvorming: een tijdlijn

Video: Nieuwsblad

AANGERADEN