Bouw verwacht dit jaar groei van 3 procent

© Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

De bouwsector verwacht dit jaar een groei van 3 procent, een stuk meer dan de algemene prognose van 1,4 procent voor de Belgische economie. Vorig jaar noteerde de bouw nog een groei tussen 1,5 en 2 procent. Dat heeft de Confederatie Bouw dinsdag bekendgemaakt.

Het vertrouwen van de bouwondernemers ligt volgens de confederatie hoog. Begin dit jaar waren hun orderboeken voor 6,1 maanden gevuld. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder, maar meer dan in de voorgaande tien jaar.

Tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar zijn er in de bouw in België 3.500 werkenden bijgekomen, van wie 1.200 loontrekkenden en 2.300 zelfstandigen. Die stijging bleek onder meer te danken aan de loonlastenverlaging voor de bouwsector, die dit jaar op kruissnelheid komt. Sinds 2017 zijn er volgens de Confederatie Bouw zowat 5.000 banen in de sector bijgekomen. In 2019 telde de bouw 203.000 loontrekkenden, 73.833 zelfstandigen, 35.146 gedetacheerden en 4.259 interimwerknemers.

Bouwvergunningen

Wat de bouwvergunningen betreft, waren er vorig jaar grote verschillen tussen de regio’s. In Wallonië en Brussel steeg het aantal bouwvergunningen met respectievelijk 5 en 9 procent. In Vlaanderen werd een daling opgetekend met 8 procent, waardoor op nationaal vlak een daling met 4 procent overblijft.

De daling van de vergunningen in Vlaanderen is te verklaren door het “EPB-effect”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van Confederatie Bouw. “Doordat begin 2018 verstrengde energetische normen ingingen, hebben veel kandidaat-bouwers in 2017 nog snel een bouwaanvraag ingediend. Dat leidde tot een toename van de afgifte van bouwvergunningen in 2018, gevolgd door een afname in 2019. Het is ondertussen de derde keer dat we zo’n EPB-effect kennen.”

Dit jaar wordt bovendien een vierde EPB-effect verwacht, aangezien Vlaanderen de eisen rond energieprestaties opnieuw heeft aanscherpt op 1 januari 2020.

LEES OOK

Nu in het nieuws