België veroordeeld omdat het Tunesiër ontrecht het land uitzette: “Dit kan gevolgen hebben voor Belkacem”

Bron © VRT NWS

Foto: RR

België moet een schadevergoeding van 13.000 euro betalen aan een Tunesiër zonder papieren, die ten onrechte het land werd uitgezet. De reden daarvoor is dat hij een Belgisch kind heeft. Dat schrijft VRT NWS. En dat zou mogelijk ook gevolgen kunnen hebben voor Fouad Belkacem.

De Tunesische man kwam in 2008, toen hij 19 was, naar ons land. Een jaar later werd hij opgepakt voor verschillende misdrijven en werd hij veroordeeld tot 42 maanden cel. Hij zat in de gevangenis tot december 2012 en moest daarna ons land verlaten. Vier jaar later keerde hij effectief terug naar Tunesië.

Het probleem is dat de man tegen dan een Belgisch kind als het zijne erkend had. Dat schrijft VRT NWS. Dat België hem daarna toch nog het land uitzette, is volgens het Europees hof een schending van zijn recht op een familieleven. De Belgische Staat moet de Tunesiër nu 10.000 euro morele schadevergoeding betalen en 3.000 euro voor de kosten die hij gemaakt heeft. Hij mag wel niet automatisch terugkeren naar ons land.

De uitspraak van het Europese hof kan ook voor andere mensen zonder papieren belangrijke gevolgen hebben. Een belangrijk geval is Fouad Belkacem. Hij was de leider van de terreurgroep Sharia 4 Belgium en verloor eind 2018 zijn Belgische nationaliteit. Ons land wil hem terugsturen naar Marokko, maar de man heeft vier kinderen in ons land bij twee verschillende vrouwen.

Zijn advocate zal de uitspraak van het hof dan ook bekijken. “Dit bevestigt dat men Belkacem nooit het land zal kunnen uitzetten. Die man heeft hier vier kinderen, gaat men hun vader afnemen?”, zegt ze tegen VRT NWS.

Door sgg
AANGERADEN
Meest recent