“Anti-malariamiddel blijkt actief te zijn tegen coronavirus COVID-19”

© Photo News

Chloroquine, een middel tegen malaria dat sinds 1934 internationaal op de markt is, is actief tegen het coronavirus COVID-19. Dat blijkt uit klinische proeven bij patiënten in China. De antivirale werking van chloroquine werd al in 2004 ontdekt door virologen van de KU Leuven, meldt de Leuvense alma mater.

In de mededeling wijst de KU Leuven op tests bij patiënten in tien Chinese ziekenhuizen - meer bepaald in Peking, Hunan en Guangdong - waaruit blijkt dat patiënten die een week lang chloroquine toegediend kregen minder koorts vertoonden. Hun longfunctie verbeterde ook sneller en ze waren ook sneller weer virusvrij en genezen. De KU Leuven baseert zich hier op experten van het Chinese Ministerie van Wetenschappen en Technologie.

LEES OOK. Nu ook twee topdokters gestorven aan coronavirus, verzorgers blijven grote risico’s nemen: “Het probleem? Dat er geen vaccin is”

De werking van chloroquine tegen SARS-coronavirussen werd tijdens de SARS-epidemie in 2004 al ontdekt door een team virologen van de KU Leuven onder leiding van professor Marc Van Ranst. Uit tests in celculturen, die besmet waren met het SARS-coronavirus type 1, bleek dit middel antiviraal te werken bij concentraties die bij de mens veilig gebruikt kunnen worden. Omdat de SARS-episode net voorbij was kon het middel toen niet bij patiënten worden getest.

Van Ranst is tevreden dat het middel nu met succes gebruikt wordt tegen het nieuwe type SARS-coronavirus. “Het middel is bovendien eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten. We hopen dat chloroquine, mede omdat het erg goedkoop is, wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met dit nieuwe virus.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt