Parket opent onderzoek naar Hitlergroet en naziliederen in Luiks restaurant

Bron © BELGA

Foto: Google Maps

Het parket van Luik heeft een strafrechtelijk informatie-onderzoek geopend naar de nieuwe uitbater van “Café Lequet”, een gekend Luiks restaurant. De man zou zondag tijdens de middagdienst nazistische gezangen uitgezonden hebben en een hitlergroet nagebootst hebben. Het parket bevestigde berichtgeving hierover dinsdag op de website van krant L’Avenir.

Het parket opende het informatie-onderzoek op basis van de wet van 30 juli 1981 tegen de verspreiding van racistische en xenofobe ideeën en aanzetting tot haat of geweld. De politiezone Luik voert het onderzoek.

De uitbater riskeert een gevangenisstraf van een maand tot een jaar, plus een boete. Het is echter waarschijnlijk dat de zaak zal worden opgelost met een voorstel tot financiële schikking, aldus het parket.

“Café Lequet” is een symbool in de Vurige Stede en befaamd voor zijn gehaktballen. Burgemeester Willy Demeyer (PS) kwam via sociale media op de hoogte van de zaak. Hij betreurt dat de uitbater de tenlasteleggingen minimaliseert en laat de stad nagaan welke juridische positie in te nemen.

Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, had dinsdagnamiddag één melding over de feiten ontvangen.

De Luikse politie gaat nu de personen contacteren die zondag in het restaurant aanwezig waren om de versie van alle partijen te kennen en te onderzoeken wat er werkelijk is gebeurd.

AANGERADEN