Boete van 1.000 euro voor Standard wegens werpen van bekers naar doelman KRC Genk

© Photo News

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard een boete van 1.000 euro opgelegd, omdat fans van de Rouches op de elfde speeldag in de Jupiler Pro League bierbekers gooiden naar Genk-doelman Gaetan Coucke. Standard ontsnapte wel aan een straf voor spreekkoren in diezelfde partij.

Alle feiten deden zich voor rond het uur van de wedstrijd Standard-Genk op 19 oktober 2019. De match delegate pikte die avond op Sclessin spreekkoren op (“Vendu” en “enculé”), die bedoeld waren voor scheidsrechter Laforge. Ook werden er meermaals bekers op het veld gegooid, waaronder enkele gericht waren naar Genk-doelman Gaëtan Coucke.

Voor de gezangen werd Standard geen straf opgelegd. “Omdat we die beschouwen als een collectieve expressie van een mening. Het recht op vrije mening moet beschermd worden, want het is van onschatbare waarde. Sommige gezangen getuigen inderdaad van weinig smaak, maar over geuren en kleuren valt niet te twisten. We begrijpen ook dat voetbal emotie is, en dat van een club niet verwacht kan worden dat ze elke supporter de mond snoeren”, aldus de Geschillencommissie.

Voor het werpen van voorwerpen kreeg Standard wel een boete, van 1.000 euro. “De veiligheid was op geen enkel moment in het gevaar, maar de match moest een korte tijd onderbroken worden zodat de stadionspeaker zijn werk kon doen. Het normale verloop van de partij was dus wel beïnvloed”, luidde de verklaring.

Moeskroen ontsnapte dan weer volledig aan een straf. De Henegouwers werden vervolgd voor nagenoeg dezelfde feiten (“referee enculé” en biergooiers), maar omdat de match niet even stilgelegd werd en de stadionomroeper niet moest ingrijpen, ontsnapten ze ook aan een boete voor het werpen van projectielen. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten