Tweede (en zwaarder) examen voor Remco Evenepoel, maar deze keer is hij niet de jongste Belg aan de start

Remco Evenepoel gaat in de Algarve op zoek naar zijn tweede eindzege van het seizoen. Foto: BELGA

Na zijn eindzege in de Ronde van San Juan begint Remco Evenepoel (20) vandaag in de Algarve aan zijn tweede examen. En wat voor één. In tegenstelling tot in Argentinië staan er nu wel ronkende namen uit het rondewerk aan de start: ex-Tourwinnaars Geraint Thomas, Michal Kwiatkowski, Maximilian Schachmann en Vincenzo Nibali, om er maar een paar te noemen.

Tadej Pogacar, Michal Kwiatkowski (2x), Primoz Roglic, Geraint Thomas (2x), Tony Martin (2x), Richie Porte en Alberto Contador. De Ronde van de Algarve is niet de grootste wedstrijd van het seizoen – de rittenkoers behoort niet tot de World Tour –, maar de laatste tien winnaars zijn stuk voor stuk ronkende namen. Aan Remco Evenepoel om te proberen zijn naam aan dit lijstje toe te voegen.

Over het parcours kan de twintiger uit Schepdaal alvast niet klagen. De eerste heuvelrit op donderdag wordt beslist op een klim van 7,4 kilometer aan gemiddeld 6%. Een geleidelijke klim dus, die Evenepoel perfect moet liggen. Zaterdag wacht een etappe met de dubbele beklimming naar Malhao (2,5 kilometer aan 9,7%). Een inspanning van tien minuten, die voor de renner van Deceuninck - Quick-Step net te explosief is, al blijft het secondenverlies er meestal beperkt. Zeker met wat op de slotdag volgt: in een glooiende tijdrit van 20 kilometer kan de vicewereldkampioen tijdrijden alles goedmaken.

LEES OOK. Vier redenen waarom het in de Algarve wemelt van de voorjaarsrenners: de Omloop Het Nieuwsblad, maar dan in Portugal

Stevig deelnemersveld

In de Ronde van San Juan bestond de tegenstand uit de 43-jarige Oscar Sevilla en Filippo Ganna, die eigenlijk het WK op de piste voorbereidde. In Zuid-Portugal is de tegenstand andere koek. Met Geraint Thomas staat een Tourwinnaar aan de start – die twee jaar geleden identiek dezelfde tijdrit won –, al gaf de Welshman van Ineos al aan niet op een klassement te mikken. Hij landde pas dinsdagavond, wat veel zegt over zijn toewijding. Dan lijken zijn ploegmaats Michal Kwiatkowski, Dylan van Baarle en Rohan Dennis gevaarlijker.

Vincenzo Nibali rijdt dan weer zijn eerste koers voor Trek-Segafredo, maar de tijdrit is hem te lang. Dat geldt ook voor Miguel Angel Lopez, Dan Martin en Bauke Mollema. De gevaarlijkste concurrenten van Evenepoel worden dus Maximilian Schachmann en eventueel Patrick Bevin. Beiden kunnen explosiever klimmen dan Evenepoel en moeten in het tijdrijden nauwelijks onderdoen. Ook thuisrijder Rui Costa mag niet vergeten worden.

Niet de jongste Belg meer

Nog opvallend: Evenepoel is voor één keer niet de jongste renner aan de start. Zijn boezemvriend van bij de juniores, Ilan Van Wilder, is vier maanden jonger (19 jaar) en maakt zijn profdebuut voor Sunweb.

Door Bram Vandecapelle in Albufeira
AANGERADEN