Jan Jambon (N-VA) uitgejouwd en bekogeld met tomaten bij uitreiking cultuurprijzen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is dinsdagavond bij de uitreiking van de Ultima-cultuurprijzen uitgejouwd en met enkele tomaten bekogeld. De uitreiking van de Ultimas, die plaatsvond in het Brugs Concertgebouw en mede gepresenteerd werd door Marcel Vanthilt, geldt als één van de culturele hoogmissen van het jaar.

wer

De prijzen, die door de Vlaamse Gemeenschap worden toegekend, worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur, een post die in deze legislatuur door Jambon wordt bekleed. Hij moest enkele weken geleden tijdens de uitreiking van de Mia-muziekprijzen ook al eens fel boegeroep incasseren. Jambon – die aangaf het protest te hebben verwacht – reageerde eerder gelaten op de tomaten en het boegeroep: “Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.”

Afwezigen

Ook voor het evenement klonk er al gemor. Zo kondigden pianist Jef Neve, schrijver Peter Verhelst en theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks aan uit protest niet aanwezig te zijn. Als protest tegen de regeringsbesparingen op cultuur stuurde kunstenaar Luc Tuymans zijn kat naar de Ultimas. Hij kreeg er nochtans de belangrijkste prijs uitgekeerd. Vanop afstand liet hij weten het prijzengeld van 20.000 euro weg te schenken aan het cultuurproject voor jongeren Let’s Go Urban.

Beeldende kunstenaar Walter Swennen bleef ook liever thuis en liet een boodschap voorlezen waaruit bleek dat hij eerst overwogen had om de prijs te weigeren, omdat hij tegen een subsidiesysteem is dat drijft op willekeur en omdat hij zich niet wil verbinden met het idee van canonieke macht. Toch aanvaardde hij de prijs van 10.000 euro, om hem vervolgens te schenken aan de uiterst linkse partij PVDA.

In de loop van de avond waren er ook enkele verwijzingen naar de besparingen. Jozef Wouters, die de prijs voor podiumkunsten kreeg, wees op het belang van projectsubsidies voor jonge makers. Het Gentse muziekhuis De Centrale zei zijn geldprijs te zullen aanwenden voor een project rond Terry Riley, waar aanvankelijk een subsidie voor was aangevraagd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten