Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Abonnee worden? Kies je leesformule

Antwerpenaren zijn bang voor enorme vlam: “Precies Mount Doom uit Lord of the Rings”

Antwerpenaren zijn bang voor enorme vlam: “Precies Mount Doom uit Lord of the Rings”

Antwerpenaren vinden de vlam heel bedreigend overkomen, een beetje zoals Mount Doom uit ‘Lord of the Rings’. Foto: Joh

Antwerpen -

Als u het niet gezien heeft, dan heeft u het ongetwijfeld gehoord. Door een affakkeling bij oliemaatschappij Total in de Antwerpse haven kleurde de lucht in Antwerpen de voorbije twee nachten vuurrood. “Het affakkelen gebeurt alleen bij een storing”, klinkt het bij Total.

Sociale media ontplofte de voorbije twee dagen over de rode gloed in de Antwerpse lucht. De oorzaak van die gloed was gelukkig geen ontploffing, maar wel een storing bij oliemaatschappij Total in de haven.

Antwerpenaar Kees Meerman postte dinsdag een video van de vlam op Facebook en vergeleek het fenomeen met Mount Doom uit Lord of the Rings. Ondanks de jolige vergelijking, heeft Kees het gehad met het affakkelen in de haven. “Heel veel mensen zijn sprakeloos. Dan heb ik het over buren of kennissen in de stad. Dat affakkelen gebeurt geregeld, maar vannacht was het wel heel extreem. Je ziet niet alleen die vlam, je hoort ze ook, zelfs met ramen dicht. En dan spreek ik nog niet over de trillingen die het teweegbrengt. Het is absurd.”

Dat zogenoemde affakkelen gebeurt pas als een storing op een van de productie-eenheden niet op een andere manier kan opgelost worden. “Deze affakkeling is ook het gevolg van een storing en wil zeggen dat er een veiligheidssysteem is gestart. Bij de productie worden koolwaterstoffen geproduceerd, die zijn te vergelijken met gassen zoals propaangassen. Bij een storing moeten die gassen ergens naartoe. Het fakkelen zorgt ervoor dat die gassen op een veilige manier verbrandt worden”, zegt Pascal de Crem van Total.

Geluidsoverlast

Pascal de Crem bevestigt dat de affakkeling heel wat lawaai met zich meebrengt. “Om ervoor te zorgen dat er bij die verbranding niet te veel roet in de lucht komt, wordt er tegelijkertijd stoom door de leidingen gestuurd. Dat zorgt voor een correcte verbranding, maar heeft een negatieve invloed op het geluid. Daardoor is de affakkeling tot heel ver te horen.”

Die stoom houdt dus de roet in de lucht tegen. “Zeggen dat de verbranding van de gassen helemaal geen effect heeft op de luchtkwaliteit zou ook niet logisch zijn, maar het affakkelen zorgt niet voor schadelijke gevolgen voor personen in de buurt. Op de raffinaderij zelf kan iedereen ook gewoon blijven werken.”

Volgens Total brengt de affakkeling absoluut geen gevaar met zich mee. “De vlam staat op een hoogte van ongeveer tweehonderd meter en staat dus op veilige hoogte. Die vlam is er trouwens 365 dagen per jaar, maar alleen tijdens een affakkeling is het fenomeen zo duidelijk zichtbaar. Hoe hoog de vlam momenteel is, weten we niet exact.”

Het affakkelen begon maandag rond 18 uur en zou in de loop van woensdag achter de rug moeten zijn. Dinsdagavond al werden de fakkelactiviteiten verminderd.