Coronavirus Covid-19: Belgische bedrijven ondervinden zware hinder, tweede dode in Hongkong

© AFP

Het Belgische bedrijfsleven ondervindt zware hinder van de uitbraak van het coronavirus Covid-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een rondvraag van de technologiekoepel Agoria, schrijft De Tijd.

Agoria telt leden als Proximus, Volvo Cars Gent en Siemens. De enquête is ingevuld door 60 leden die samen 19.000 Belgische jobs vertegenwoordigen. De helft van de respondenten ziet de productie in China of in de rest van Azië spaak lopen, twee derde ervaart storingen in de toelevering van onderdelen van China aan België.

De economische hinder zwelt waarschijnlijk nog aan. Ongeveer driekwart van de bedrijven houdt rekening met extra problemen, zowel in de productie in China en de rest van Azië als in de aanvoer van China naar ons land.

De verstoorde logistieke keten is het grootste probleem. Het vrachtverkeer gaat klassiek per schip of met de trein. “Maar de grens tussen China en Rusland is afgesloten, met geschrapte treinen tot gevolg. Ook schepen varen niet uit”, zegt Kevin Verbelen, een expert in internationale handel bij Agoria.

LEES OOK. Goedkoop medicijn tegen malaria, nu wondermiddel tegen corona? KU Leuven deed ontdekking al in 2004 (+)

Tweede dode in Hongkong

In Hongkong is een tweede persoon gestorven aan het nieuwe coronavirus Covid-19, melden lokale media woensdag. Het is het zesde dodelijke slachtoffer buiten het Chinese vasteland.

Het overlijden is nog niet bevestigd door de autoriteiten, maar er is wel een persconferentie gepland waarop meer details gegeven zullen worden.

Een 70-jarige man zou gestorven zijn in het Princess Margaret-ziekenhuis, waar hij behandeld werd, klinkt het op RTHK, de publieke omroep van Hongkong. Het eerste dodelijke slachtoffer van Covid-19 in Hongkong werd in hetzelfde ziekenhuis verzorgd.

Dodentol in China

De dodentol van Covid-19 op het Chinese vasteland is opgelopen tot 2.000, melden de Chinese gezondheidsautoriteiten woensdag. In het dagelijkse bulletin maken die ook gewag van 1.693 nieuwe besmettingen.

Het totaal aantal Chinese besmettingsgevallen door het virus, dat in december in de Chinese provincie Hubei de kop opstak, is dinsdag met bijna 1.700 gestegen naar ruim 74.000, meldt de provinciale gezondheidsdienst. Zo’n 61.600 van die besmettingen zijn in Hubei.

Buiten China zijn nog enkele honderden mensen besmet met het virus, waarmee het totaal aantal besmettingen wereldwijd de 75.000 is gepasseerd.

Daarmee is volgens de autoriteiten de dalende trend in de groei van het aantal besmettingsgevallen voorlopig ten einde. De afgelopen dagen leek de groei van het aantal besmettingen en doden af te vlakken.

LEES OOK. Nu ook twee topdokters gestorven aan coronavirus, verzorgers blijven grote risico’s nemen: “Het probleem? Dat er geen vaccin is” (+)

Het virus verspreidde zich vanaf december snel over China en is ook in meer dan twintig andere landen vastgesteld bij patiënten.

Volgens de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesusn, lijdt 80 procent van de patiënten aan een milde vorm van de ziekte. Voorts zou het sterftecijfer van Covid-19 erg laag liggen (0,2 procent voor een patiënt van 39 jaar oud), al neemt dat percentage geleidelijk aan toe met de leeftijd.

© AFP

500 passagiers mogen van cruise

Intussen hebben ongeveer 500 passagiers van het cruiseschip Diamond Princess toestemming gekregen om van boord te gaan. Het gaat om voornamelijk oudere mensen. De autoriteiten in Japan hadden eerder al gemeld dat woensdag het eerste deel van de passagiers het schip zou mogen verlaten.

Op het schip zitten sinds begin februari 3.700 mensen, onder wie enkele Duitsers en Nederlanders, in quarantaine vanwege een uitbraak van Covid-19. Daar zijn volgens het Japanse ministerie van Volksgezondheid 540 opvarenden besmet mee geraakt. Inmiddels zijn alle passagiers getest. Wie niet ziek is, mag in de loop van de week in principe het schip verlaten.

Niet alle passagiers kunnen tegelijk van boord gaan. Het wordt uitgespreid over woensdag, donderdag en vrijdag. De passagiers hebben al te horen gekregen dat het verwerken van de testresultaten even kan duren. Dat betekent dat sommige mensen langer moeten wachten tot ze weer aan wal kunnen. Wie nauw contact heeft gehad met een patiënt, moet nog twee weken in quarantaine blijven.

LEES OOK. Van luxecruise naar ‘drijvende gevangenis’: bijna 3.000 passagiers leven al 14 dagen opgesloten door coronavirus (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten