Recordjaar voor verzekeraar Ageas maar aandeel krijgt klappen op de beurs

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het aandeel van verzekeraar Ageas wordt woensdagochtend afgestraft op de beurs van Brussel. Beleggers sturen het aandeel kort na opening meer dan 4 procent lager. De verzekeraar liet voorbeurs nochtans weten dat hij een recordjaar achter de rug heeft, met een nettowinst van 979 miljoen euro. Het dividend wordt met een vijfde opgekrikt.

Analisten hadden nog net iets hogere resultaten verwacht. Voor het vierde kwartaal gingen ze vooraf bijvoorbeeld uit van een nettowinst van gemiddeld 136,3 miljoen euro, terwijl de verzekeraar bleef steken op 101,9 miljoen euro. De verzekeraar liet vanochtend nochtans weten een recordjaar achter de rug te hebben.

Toch een recordwinst het afgelopen jaar

Die recordwinst is volgens Ageas te danken aan goede prestaties van de niet-levensverzekeringen in België en continentaal Europa en van de levensverzekeringen in Azië. Ook het premie-inkomen bereikte een recordhoogte: 35,9 miljard euro (+11 procent op vergelijkbare basis). De verzekeraar stelt een brutodividend voor van 2,65 euro per aandeel, een vijfde meer dan het vorige dividend.

De Aziatische activiteiten waren in 2019 goed voor een nettowinst van 514,9 miljoen euro, of meer dan de helft van de totale nettowinst van Ageas. De verzekeraar verwacht dat het coronavirus dat in China uitbrak, maar een beperkte rechtstreekse impact zal hebben dit jaar. Maar “de indirecte impact van de economische vertraging en de volatiliteit op de financiële markten en rentetarieven zou onze Aziatische commerciële activiteiten en resultaten kunnen beïnvloeden”, klinkt het wel.

De Belgische activiteiten leverden een nettowinst op van 426,4 miljoen euro, 3 procent meer dan in 2018.

AANGERADEN
Meest recent