Erdogan bedreigt Syrië met offensief in Idlib

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er woensdag mee gedreigd om snel een militair offensief te starten in Idlib, in het noordwesten van Syrië. In dat gebied zijn er de laatste weken geregeld confrontaties tussen Turkse en Syrische strijdkrachten. De Russen hebben al gereageerd: “Zo een offensief is wel de minst goede optie.”

Het dreigement van Erdogan met een offensief in Idlib komt op een ogenblik dat de gesprekken tussen Ankara en Moskou, dat Syrië steunt, om de spanningen te verminderen, zijn mislukt. De Turken hebben de voorbije dagen aanzienlijke hoeveelheden versterking naar Idlib gestuurd.

LEES OOK. Grootste humanitaire crisis sinds begin Syrische conflict: 3 verhalen uit de grootste exodus sinds het begin van oorlog

900.000 burgers op de vlucht

De Syrische militairen hebben met luchtsteun van de Russen de druk op Idlib opgevoerd. Door dat offensief zijn meer dan 900.000 burgers op de vlucht geslagen voor de gevechten. “We hebben er alles aan gedaan om onze plannen uit te voeren”, zei Erdogan woensdag. “We zijn vastbesloten om van een Idlib een veilige plek te maken, wat het ook moge kosten. “

Het Kremlin heeft op het dreigement van Erdogan dan weer gereageerd met een waarschuwing aan het adres van de Turken. “Als het gaat om een offensief tegen de legitieme machthebbers in Syrië en het Syrische leger, dan is dat de slechtst mogelijke optie”, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov tijdens een telefonische briefing van journalisten.

AANGERADEN
Meest recent