Mathieu van der Poel voor eerste wegkoers van het seizoen: “Ik moet leren dat het niet altijd voor de eerste plaats kan zijn”

Foto: Photo News

Wie de komende dagen een koers met klinkende namen wil volgen, die kan best naar de Ronde van de Algarve kijken. Onder andere Mathieu van der Poel begint er aan zijn wegseizoen. Maar aan winnen denkt de Nederlander (nog) niet.

LEES OOK. Vier redenen waarom het in de Algarve wemelt van de voorjaarsrenners: de Omloop Het Nieuwsblad, maar dan in Portugal

“Deze wedstrijd past het beste in de voorbereiding”, stak Van der Poel van wal in Portugal. “Het is een mooi parcours en het is hier goed weer. Ik heb vorig jaar Turkije al gedaan, dus dit is eens iets anders. De ploeg stelde het voor en ik heb redelijk snel ‘ja’ gezegd. Ik weet dat zij de best mogelijke planning vooropstellen. Dat is wel gemakkelijk als zij dat voor mij doen.”

De Nederlander kroonde zich deze winter opnieuw tot wereldkampioen veldrijden en won quasi elke cross waaraan hij deelnam. “Dat het met de handrem op was? Dat is veel gezegd. Ik heb wel weer genoten van de winter en het was opnieuw snel voorbij. Voor je het weet, zit je dus weer op de wegfiets. Of ik daar blij mee ben? Dat wel. Ik weet nu dat ik na het veldritseizoen snel weer aan de bak moet, ik weet wat er komt. Dat is fijn om dat met een meerdaagse koers te doen.”

LEES OOK. Ploegleider weigert Mathieu van der Poel te coachen in wedstrijden: “Hij is vaak de pispaal bij ons”

Geen rit aangestipt

Van der Poel doet binnen tien dagen mee aan de Omloop Het Nieuwsblad, daarna volgen onder anderen de Strade Bianche en Milaan-San Remo, om vervolgens de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te betwisten. “Het is verschuiven van de focus”, zei hij. “In de winter waren vooral de kampioenschappen belangrijk, terwijl dit een voorbereidingskoers is. Dat moet ik leren, dat het niet altijd voor de eerste plaats kan zijn. Normaal doe ik altijd mee voorin, maar ik weet niet of dat nu realistisch is na een korte periode op de weg. Wat ik hier wil doen? Op de fiets blijven, kilometers malen en hopelijk met een beter gevoel naar huis vertrekken. Ik heb ook geen etappe aangestipt hier. Eerlijk? Ja, eerlijk. Ik ben hier vooral in dienst van de ploeg. Zeker die tijdrit niet, dat heb ik al een lange tijd niet meer gedaan. Ik denk van mijn tijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië.”

“Ik heb meer mijn pijlen op de Omloop gericht. Dat is ook meer realistisch”, klinkt het. “Dat ik eens niet moet winnen? Dat is eerder ontspannend. Er is geen druk.”

LEES OOK. Remco Evenepoel aast ook in Ronde van de Algarve op de eindzege: “Ik heb er goesting in, elke dag volle bak!”

Mathieu van der Poel voor eerste wegkoers van het seizoen: “Ik moet leren dat het niet altijd voor de eerste plaats kan zijn”
Foto: Photo News
Door Bram Vandecapelle in Portugal, Vincent Van Genechten