Dierenarts komt net op tijd bij vierde vergiftigde hond: "Mogelijk gaat het om een 'copycat'"

Acht gehaktballetjes met gif werden teruggevonden aan de Langsweg. Foto: Dierenartsencentrum Anthemis

Kapelle-op-den-Bos -

Dierenartsencentrum Anthemis kon woensdagochtend op het nippertje een hond redden die een vergiftigde vleesbal wou opeten. De dierenarts slaagde erin om de hond te doen overgeven. Hij is stabiel. Het is al de vierde hond die in Kapelle-op-den-Bos wordt vergiftigd. De drie andere honden stierven binnen de tien minuten. Daar ging het over een ander snelwerkend gif.

Een wandelaar merkte woensdagochtend dat zijn hond ziek werd. Hij had blijkbaar een gehaktbal met gif opgegeten tijdens de wandeling. Deze keer ging het volgens Dierenartsencentrum Anthemis in Kapelle-op-den-Bos om een ander soort gif dan bij de drie eerdere gevallen afgelopen weekend.

“Het gaat hier om traagwerkend gif, eerder slakken- of rattenvergif”, zegt assistente Lotte Royaert van het Dierenartsencentrum. “Daardoor kon de hond worden gered. We lieten hem net op tijd overgeven en inmiddels herstelt hij.”

LEES OOK. Al drie honden vergiftigd met bijzonder dodelijk product: “Tussen de eerste symptomen en het overlijden, zitten amper tien minuten”

Kopieergedrag

De hond die deze vergiftiging opliep, wandelde met zijn baasje aan de fietssnelweg die parallel loopt met de Londerzeelseweg in Ramsdonk. Volgens de dierenartsenpraktijk is de dader allicht ‘een zieke geest die kopieergedrag vertoont'.

“De eerste drie slachtoffers werden in het stukje natuur in de Bormstraat, op de grens met Tisselt, vergiftigd”, zegt Dierenarts Pieter Vanacker. “Tijdens het weekend stierven zo een Amerikaanse bulldog, een border collie en een labrador. Dit is een drama voor de getroffen gezinnen. Het is nog onduidelijk welk gif daar is verspreid, maar het gaat om een bijzonder dodelijk goedje. Tussen de eerste symptomen en het overlijden, zitten amper tien minuten. We vragen iedereen om alert te zijn en honden aan de leiband te houden.”

Zieke geest

Burgemeester Renaat Huysmans (N-VA): “Welke zieke geest doet zoiets? Het gaat hier zelfs mogelijk om een 'copycat' die gefascineerd was door de eerste zaak. We hebben op de gemeentelijke website de mensen gewaarschuwd om voorzichtig te zijn en zullen komende dagen met vrijwilligers van Mooimakers de wandelpaden in Kapelle-op-den-Bos aflopen in de hoop balletjes te vinden en te verwijderen.”

Op één overleden hond werd inmiddels een autopsie uitgevoerd. “In de maag is een worstje gevonden. Welk gif dat bevatte, wordt verder onderzocht. De Langsweg waar de nieuwe vergiftiging zich voordeed, wordt ook veel gebruikt door schoolgaande kinderen. We moeten alert zijn.”

Alert blijven

De politiezone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise (KLM) verspreidde inmiddels een waarschuwingsbericht om wandelaars alert te maken. “Verspreid langs de fietssnelweg hebben wij in totaal acht gehaktballetjes met blauwe gifkorrels teruggevonden”, laat de zone weten.

“Het blijkt hier om ander en trager vergif te gaan dan wat werd teruggevonden in de Bormstraat in Kapelle-op-den-Bos. We onderzoeken deze en de gelijkaardige zaak in de Bormstraat. We vragen iedereen die de hond uitlaat, goed uit te kijken en alle verdachte zaken te melden, via ons oproepnummer 0800 90 333 of via e-mailadres pz.klm@police.belgium.eu.”

Door Joris Herpol
AANGERADEN
Meest recent