Negen jaar na release van het “slechtste nummer ooit”: zangeres Rebecca Black geeft zichzelf advies

Rebecca Black geeft zichzelf advies Foto: BELGAIMAGE

Ze schaamde zich dood, werd bang van de wereld en kreeg een depressie. Negen jaar na de release van ‘Friday’ – ook gekend als “het slechtste lied ooit” – kijkt de Amerikaanse Rebecca Black (22) terug op die moeilijke jaren. En geeft ze advies aan haar jongere zelf. “Eén keuze of dingetje definieert niet wie je bent.”

De 13-jarige Rebecca Black is in 2011 een typische tiener die droomt van een muziekcarrière. Het enige verschil met die duizenden andere dromers: zij komt via een klasgenoot in contact met ARK Music Factory. Het productiehuis richt zich op het ontdekken en verwerven van jong talent. Het resultaat van de ontmoeting: Friday.

In dat nummer beschrijft Black haar typische vrijdag: ze staat om 7 uur op, eet haar ontbijtgranen en ontmoet haar vrienden aan de bushalte. In de bus twijfelt ze nog even of ze voor- of achteraan gaat zitten. Ze kijkt de hele dag uit naar het weekend, want dan is het feest.

De combinatie van een doodsimpele tekst, een autotune die overuren draait en een videoclip die vooral plaatsvervangende schaamte opwekt maken Friday een hit. Maar niet zoals Black had gehoopt. Hoewel de video goed scoort op sociale media, zijn de reacties vernietigend. De zangeres krijgt zelfs doodsbedreigingen. Black lijdt er zo hard onder dat de mogelijkheid om te reageren onder de YouTube-video moet worden uitgeschakeld.

In een interview vertelt Black later dat ze de video voor Friday nog niet had gezien voor hij op het internet verscheen. “We wisten niet dat de hele wereld hem ging zien en afbreken.”

Niet toegeven

De zangeres probeert haar autotune-flop nog goed te maken met een akoestische versie in Good morning America, maar het kwaad is al geschied. In The tonight show with Jay Leno heeft Black het over de reacties: “De pijnlijke reacties choqueerden me.” Productiehuis ARK Music Factory stelt voor om de video van YouTube te halen, maar Black weigert. Ze geeft niet toe aan de haters.

Ondertussen parodiëren komieken en YouTubers erop los. Bekende sterren als Nick Jonas, Katy Perry en Justin Bieber coveren het lied op hun concerten en ook de televisieserie Glee neemt een eigen versie op. Het groeit uit tot een cultklassieker. Friday stoot Justin Biebers Baby zelfs van de troon in de strijd om de meeste dislikes voor een YouTube-video.

Het duurt niet lang voor Black en haar moeder een proces aanspannen tegen AKR Music Factory. In de nasleep van de strijd om de rechten en verspreiding van het lied, wordt Friday in juni 2011 van YouTube gehaald.

Black houdt zich staande, en schopt het zelfs tot in Katy Perry’s clip voor Last friday night (T.G.I.F.). Dan is het tijd voor haar tweede single. In My moment richt de popster zich tot haar haters: ze is niet klein te krijgen. Ze brengt nog enkele liedjes uit en belooft een album. Fans wachten tevergeefs: het album komt er niet. Ze moeten zich tevredenstellen met de covers die de zangeres op haar YouTube-kanaal plaatst.

In 2013 komt Saturday uit, het vervolg van haar debuutsingle. Daarvoor bundelt Black haar krachten met YouTube-ster Dave Days. De autotune zingt een toontje lager. Wel aanwezig: een flinke dosis zelfspot. In de songtekst hint Black naar haar debuutsingle. Critici prijzen haar voor haar lef, anderen vinden het een goedkope clubhit.

Eten gooien

Hoewel het in 2013 lijkt alsof Black de pijnlijke kritieken op Friday heeft verwerkt, en er zelfs met humor op kan terugkijken, is het in werkelijkheid omgekeerd. Niet alleen op het internet krijgt ze het zwaar te verduren, ook op school heeft ze het moeilijk. “Ze gooiden eten naar mij en m’n vrienden.” De school verlaten en thuisonderwijs volgen, is de enige oplossing. In 2018 blikt ze in een interview met BBC Radio 5 terug op de turbulente periode in haar leven: “Toen ik de negatieve reacties las, kon ik niet stoppen. Ik bleef maar doorlezen. Personen die reacties plaatsen beseffen niet dat een echte persoon ze leest.”

Nu, negen jaar na Friday lijkt Black sterker dan ooit. “Ik wou dat ik terug in de tijd kon gaan om met mijn dertienjarige ik te praten die zich lang schaamde en bang was van de wereld”, schrijft ze op Instagram. “Met mijn vijftienjarige ik die met niemand over haar depressie kon praten. Met mijn zeventienjarige ik die naar school ging, alleen maar om voedsel op haar en haar vrienden gegooid te krijgen en mijn negentienjarige ik met wie geen enkele producer of songwriter wou samenwerken.”

Black heeft het gevoel dat ze nu eindelijk verder aan haar carrière kan werken. “Het voelt als je hoofd boven water steken. Ik kan het eindelijk over iets anders dan Friday hebben.” Al wil dat niet zeggen dat ze Friday helemaal aan de kant schuift. Sinds enkele maanden is de muziekvideo weer beschikbaar op YouTube, op het officiële kanaal van de zangeres.

Door Charlotte Allefs
Laad meer berichten...