Jakob Fuglsang grijpt meteen de macht in Ruta del Sol, Dylan Teuns derde

© EPA-EFE

Jakob Fuglsang won de eerste rit in de Ruta del Sol. De 34-jarige Deen van Astana versloeg in een spurt met twee de Spanjaard Mikel Landa. Dylan Teuns werd derde, Harm Vanhoucke negende.

Werner Bourlez

De eerste etappe in de Spaanse vijfdaagse rittenkoers Ruta del Sol was meteen zware kost, met in totaal vijf beklimmingen. De laatste klim van de dag (de Puerto las Palomas, 12,7 km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%) lag slechts op zes kilometer van de aankomst.

De Belgen lieten zich alvast zien. Kobe Goossens, neoprof bij Lotto Soudal, en Loic Vliegen (Circus-Wanty Gobert) zaten mee in de vroege vlucht. De Waal bleef ook als laatste over maar werd halfweg de slotklim ingelopen.

Het sein voor Mikel Landa, die zijn debuut maakte voor Bahrain-McLaren na zijn transfer van Movistar, om te versnellen. Alleen Jakob Fuglsang, vorig jaar eindwinnaar in de Ruta del Sol, kon volgen. Ze bouwden hun voorsprong gestaag uit op tien achtervolgers met daarbij Dylan Teuns, ploegmaat van Landa, en Harm Vanhoucke (Lotto Soudal).

In de slotkilometer, die flink bergop ging, reed Fuglsang enkele meters weg, goed voor de zege. Het was trouwens, net als vluchtgezel Landa, zijn eerste wedstrijd dit seizoen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fuglsang kwam enkele weken geleden nog negatief in het nieuws nadat een gelekt rapport van het onafhankelijke antidopingbureau CADF hem in verband bracht dokter Michele Ferrari, levenslang geschorst wegens onder meer zijn aandeel in de dopingaffaires rond Lance Armstrong. Maar er kwam geen onderzoek omdat het rapport niet werd doorgestuurd naar de UCI wegens gebrek aan bewijzen.

Achter het duo kwam Dylan Teuns knap als derde aan, Harm Vanhoucke als negende.

Morgen rijden de renner van Sevilla naar Iznájar (198,1 km). De finale is niet te onderschatten, met onder meer de Puerto de la Parrilla (6,4 km aan 2,4%). Het wordt voor de spurters proberen aan te klampen willen ze kans maken op een ritzege. De laatste kilometer gaat trouwens flink bergop. Iets voor punchers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten