Luchtvaartpolitie houdt vrijdag stiptheidsacties op Brussels Airport: “Niet om de reizigers te pesten”

Foto: AFP

De luchtvaartpolitie gaat vrijdag stiptheidsacties voeren aan de paspoortcontrole. Een dag voor de aanvang van de krokusvakantie kan dat de vakantie-uittocht op de luchthaven bemoeilijken.

Overleg woensdag tussen bonden en directie leverde niets op. “De stakingsaanzegging wordt geactiveerd. Dat betekent dat acties volgen”, aldus Carlo Medo, nationaal voorzitter van politievakbond NSPV.

Reden voor de acties is het tekort aan agenten en middelen. De vakbonden en de overheid onderhandelen al weken over het nijpend personeelstekort en het gebrek aan middelen bij de luchthavenpolitie. “Er is momenteel een tekort van 140 politiemensen”, zegt ACV-secretaris Joery Dehaes.

Niet genoeg bureaustoelen

Een ander pijnpunt is de toestand van het materiaal. “De hoofdcommissaris is zelf ontsmettende handgel gaan kopen. Toch niet onbelangrijk met het coronavius. En het personeel moet acht uur per dag op houten keukenstoelen zitten. Er zijn niet genoeg bureaustoelen”, aldus Dehaes.

Wanneer de acties zullen aanvangen is nog niet meteen duidelijk. Mogelijk gebeurt dat morgen/donderdag al. Wellicht zal het dat gebeuren in de vorm van stiptheidsacties bij de grenscontroles.

Alle werknemers zullen aanstaande vrijdag opgeroepen worden om mee te staken. Wanneer en waar de acties precies zullen doorgaan is nog niet meteen duidelijk. Mogelijk kan het gaan om stiptheidsacties bij de grenscontroles. Door de acties dreigt de uittocht van de krokusvakantie, die op maandag 24 februari start, op Zaventem verstoord te worden. “We hadden het liever anders gezien, en doen dit niet om de reiziger te pesten. Maar als de overheid niet luistert, moeten we iets doen”, legt Dehaes uit.

Door evdg
AANGERADEN