Club Brugge zonder Ruud Vormer tegen Manchester United, 19-jarige De Cuyper is verrassing van Clement

Foto: Photo News

Club Brugge speelt vanavond zijn prestigieuze wedstrijd tegen Manchester United in de tweede ronde van de Europa League zonder aanvoerder Ruud Vormer. Er waren ook twijfels over Hans Vanaken, maar die speelt wel. De grote verrassing van Clement is de 19-jarige De Cuyper.

LEES OOK. Gert Verheyen legt uit waarom hij toch in Brugse stunt gelooft: “Op corners ligt een kans tegen dit Manchester United”

Philippe Clement hintte er al op tijdens de persconferentie. “Voor enkele jongens is het qua fitheid kantje boord”, klonk het bij de Club-trainer. “Diatta is er zeker niet bij door een overbelasting aan adductoren. Ook anderen zitten met ongemakken. We moeten knopen doorhakken. Ik kijk ook naar het programma voor de komende weken. We spelen vier keer in acht dagen tijd: twee keer tegen Manchester United, thuis tegen Charleroi en uit in Genk. Daarom ga ik roteren om iedereen door die vier wedstrijden te krijgen.”

Toen al was volgens onze informatie duidelijk dat Ruud Vormer aan de kant zou blijven. De Nederlandse assistenkoning ontbrak door schorsing ook in drie Champions League-wedstrijden, twee keer tegen PSG en op Galatasaray, en toen werd zijn afwezigheid minder gevoeld dan verwacht.

19-jarige De Cuyper in basis

Ook Hans Vanaken was twijfelachtig. De draaischijf speelt nu al enkele wedstrijden met een verband rond zijn gebarsten pols en dat bevalt hem niet. Zaterdag tegen Waasland- Beveren hield Clement de Limburger op de bank, maar dat kostte Club bijna drie punten. Pas na zijn inbreng kon de competitieleider de zege binnenhalen. We zijn nog maar half februari en Vanaken speelde dit seizoen al 43 wedstrijden (26 in competitie, 10 Europees, 5 in de beker en 2 met de Rode Duivels). In combinatie met zijn polsperikelen kan Vanaken wat rust gebruiken. Maar Clement houdt de tweede van het koningskoppel dus niet op de bank. De Gouden Schoen speelt gewoon.

Club Brugge zonder Ruud Vormer tegen Manchester United, 19-jarige De Cuyper is verrassing van Clement
Maxim De Cuyper (links) zit in de selectie. Foto: BELGA

Clement gaf woensdag al aan dat er verrassingen verwacht mochten worden. “Ik ga jonge spelers kansen geven. Ik verwijs naar De Ketelaere. Tegen PSG moesten we Vormer missen, maar dat betekende de start van Charles voor de rest van het seizoen. Misschien volgt er donderdagavond nog zo’n ontdekking.” Hij hield woord. De 19-jarige linkerflankspeler Maxim De Cuyper mag debuteren met een basisplaats tegen Man United.

Niet kansloos

Er heerst het gevoel dat Club niet kansloos is tegen Manchester United, pas zevende in de Premier League. Zeker omdat de Europa League geen prioriteit is voor de Red Devils. Clement hoedt zich wel voor overdreven optimisme. “Ik ben blij dat jullie Club Brugge tegen het grote Man United kansen toedichten”, aldus Clement. “Dat is een teken dat we het al goed hebben gedaan. Maar het blijft wel Manchester United, hè. De club die in de Premier League als enige punten kon afnemen van Liverpool (1-1, nvdr.), won op het veld van Manchester City en maandag nog bij Chelsea. In de Europa League hielden ze in de poulefase vijf keer de nul. Ze pakten alleen twee goals in Astana, maar toen speelden ze niet met een B-ploeg, maar met een C-ploeg. Onze kwalificatiekansen zijn niet echt groot.”

Opstellingen:

Club Brugge: Mignolet; Deli, Mechele, Kossounou; Mata, Rits, Balanta, De Cuyper, Vanaken; Dennis, Tau

Manchester United: Romero; Dalot, Lindelof, Maguire, Shaw, Pereira, Matic, Mata; Lingard, Martial, Fernandes

Club Brugge zonder Ruud Vormer tegen Manchester United, 19-jarige De Cuyper is verrassing van Clement
Vanaken is twijfelachtig, maar speelt waarschijnlijk wel. Foto: Photo News
Door Bart Lagae en Ludo Vandewalle
AANGERADEN