Topfunctionaris Pentagon neemt ontslag “op verzoek van Trump”

John Rood had een argument van Trump in de impeachmentprocedure ondermijnd.

John Rood had een argument van Trump in de impeachmentprocedure ondermijnd. © AP

Een topfunctionaris van het Pentagon heeft woensdag ontslag genomen, naar eigen zeggen op verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump. John Rood was indirect betrokken geraakt bij het Oekraïense schandaal dat leidde tot een vergeefse afzettingsprocedure tegen Trump.

Onderminister van Defensie John Rood verklaarde dat Oekraïne voldoende hervormingen had doorgevoerd om in aanmerking te komen voor 250 miljoen dollar aan militaire hulp. Dat ondermijnde het argument van Trump dat de fondsen waren opgeschort uit bezorgdheid over corruptie, en niet om Kiev onder druk te zetten om een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivalen, zoals de Democraten beweerden.

In een brief aan de president zei Rood dat hij van defensieminister Mark Esper had gehoord “dat u mijn ontslag heeft gevraagd als onderminister van Defensie voor beleidszaken”. “Hogere bestuursfunctionarissen benoemd door de president dienen tot genoegen van de president, en daarom, zoals u hebt gevraagd, dien ik mijn ontslag in met ingang van 28 februari 2020,” schreef hij.

Er is geen reden gegeven voor het verzoek van de president aan Rood om af te treden. Maar het volgt op soortgelijke acties van het Witte Huis tegen nationale veiligheidsfunctionarissen die tijdens hoorzittingen in de impeachmentprocedure over Oekraïne getuigden.

Nieuwe baas inlichtingendiensten

Er gebeurde naast het ontslag van Rood nog een personeelswissel aan de top van de Amerikaanse defensie: Richard Grenell is door de Amerikaanse president Donald Trump benoemd tot de nieuwe plaatsvervangende baas van de inlichtingendiensten. Trump meldt op Twitter dat hij blij is met de aanstelling van Grenell, die de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland was.

Grenell volgt Joseph Maguire op. Zijn periode als plaatsvervangend chef zat erop. Dan Coats stapte in juli 2019 op. Hij was de laatste vaste baas van de inlichtingendiensten.

“Rick heeft ons land ongelooflijk goed vertegenwoordigd en ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken”, aldus Trump. “Ik wil Maguire bedanken voor het geweldige werk dat hij heeft verricht en wij kijken ernaar uit om nauwer met hem samen te werken. Mogelijk in een andere rol binnen de regering!”

Trump onderhoudt geen goede band met de inlichtingendiensten. Grenell wordt gezien als naaste bondgenoot van de president. Hij laat vaak zijn mening horen op Twitter over beleidszaken.

LEES OOK

Nu in het nieuws