Aannemer raakt hoogspanningskabel, 5.000 gezinnen zonder stroom aan de kust

File op de A11 tussen Brugge en Knokke-Heist doordat de stroompanne aan de bruggen.

File op de A11 tussen Brugge en Knokke-Heist doordat de stroompanne aan de bruggen. © aft, tlg

Zo’n 5.000 gezinnen en de haven van Zeebrugge hebben donderdagochtend anderhalf uur zonder stroom gezeten. Een panne in een hoogspanningspost van Elia in Zeebrugge zorgden voor problemen. Volgens Elia heeft een aannemer een hoogspanningskabel in de grond geraakt bij boringen. Het is uitzonderlijk dat een stroompanne zo lang aanhoudt, bevestigt Elia. “Onze excuses voor het ongemak.”

nba, tlg, jve

In Knokke-Heist en Zeebrugge zaten ongeveer vijfduizend gezinnen sinds 9.30 uur zonder stroom. Ook de kusttram was stilgevallen en verschillende bruggen bleven open staan.

© jve

“Er was een stroomuitval in de post in Zeebrugge. Die post voedt ook andere posten zoals Duinbergen en Knokke. Het is voor ons nog niet duidelijk of er een probleem is in het hoogspannings- of distributienet”, zegt Marleen Vanhecke, woordvoerder van Elia. De netbeheerder voerde een visuele controle uit en startte de hoogspanningspost opnieuw op.

Om 10.45 uur werd het probleem opgelost en werd iedereen stelselmatig terug bediend. “We zijn erin geslaagd om de hoogspanningspost terug in te schakelen. Hierdoor werd eerst gasnetbeheerder Fluxys in de haven terug bediend met stroom en daarna werd het distributienet weer gevoed.”

Een oorzaak is ondertussen bekend. “We maakten een analyse van wat er gebeurd is. En het ziet er naar uit dat een aannemer in de buurt van de post, een hoogspanningskabel geraakt heeft bij boringen. Onze systemen hebben dat gedetecteerd en uit veiligheid is die post afgeschakeld. Dat heeft een effect gehad op zeven andere posten die ook bediend worden.” Normaal moet er eerst nagegaan worden of er kabels in de grond zitten, onderzoek moet nu uitwijzen of de aannemer in kwestie dat gedaan heeft.

“Het is vrij uitzonderlijk dat een panne 1,5 uur duurt. Onze excuses voor de overlast”, zegt Elia nog.

In de haven van Zeebrugge lijken de problemen sinds 10.45 uur ook van de baan. “Wij hebben geen klachten meer van bedrijven in de haven. We zijn blij dat de problemen relatief snel opgelost geraakten”, zegt woordvoerder, Joke Swyngedouw.

Ook voor het verkeer had de stroompanne gevolgen. Want de bruggen op de A11 tussen Brugge en Knokke sloten een tijd lang niet meer. Dat zorgde meteen voor kilometerslange files. In Zeebrugge werden agenten ingezet om het verkeer te regelen. Dat probleem zou nu van de baan zijn en de files zijn stilaan aan het oplossen.

© jve

Het treinverkeer tussen Brugge en Zeebrugge was een tijdlang onderbroken. Dat meldde spoornetbeheerder Infrabel. Vervangbussen werden ingezet om de spits te overbruggen.

LEES OOK

Nu in het nieuws