Leer je buur(t) kennen

Schepen Conny De Spiegelaere, burgemeester Jan Vermeulen en Eva D'haene van Elfdorpen stelden Hoplr voor. Foto: Eddy Lefevre

Deinze / Nevele - De stad Deinze wenst de buurtwerking binnen de zeventien dorpen te versterken. Via het internet is bijna iedereen verbonden met vrienden en familie over de hele wereld, terwijl men vaak nauwelijks de mensen kent uit de eigen buurt. Het stadsbestuur wil hierin verandering brengen door het Lokaal Dienstencentrum Elfdorpen te laten samenwerken met Hoplr. Dat is een online platform dat inwoners van een buurt met elkaar in contact wil brengen. In Vlaanderen en Nederland zijn er reeds zo’n 1.800 buurten en 400.000 gezinnen actief op Hoplr, een initiatief van enkele Gentse jongeren.

“Lokaal Dienstencentrum Elfdorpen start in samenwerking met Hoplr een pilootproject. De inwoners van Astene, Deinze centrum, Landegem, Nevele en Vosselare worden uitgenodigd om Hoplr te gebruiken. Begin  maart ontvangen zij per brief een unieke code om zich op Hoplr te registreren. Daarnaast organiseert Elfdorpen binnen deze dorpen ook vier infomomenten om het pilootproject toe te lichten. Via dit sociale digitale buurtplatform kunnen buren spullen of diensten uitwisselen, activiteiten zoals buurtfeesten aankondigen, buurtinitiatieven lanceren of elkaar beter leren kennen en snel(ler) nieuwe contacten leggen. Alleen inwoners van de buurt krijgen toegang tot hun eigen buurt. De toepassing is reclamevrij en wordt niet gestuurd door de stad”, vertelt Conny De Spiegelaere, schepen bevoegd voor sociale zaken.

“Een warme, zorgzame buurt waar contact met de buren kan leiden tot een mooie dynamiek, daar gaan we voor in onze dorpen. Hopla …. met Hoplr” aldus nog Conny De Spiegelaere.

Het initiatief wordt opgestart met vier buurten als pilootproject. Zo bereikt het al onmiddellijk ongeveer de helft van alle Deinzenaars. Na de zomer volgt een evaluatie en verdere uitbreiding. Er worden infosessie georganiseerd om de geïnteresseerden op weg te helpen.

Infosessies

  • Deinze Centrum: Dienstencentrum Leiespiegel – Deinze, Brielstraat 2 op dinsdag 17 maart om 19 uur.
  • Astene: Zaal Ter Leie – Astene, Nieuwstraat 24 op woensdag 18 maart om 14 uur.
  • Nevele + Vosselare: Parochiaal Centrum – Nevele, Camille Van der Cruyssenstraat op dinsdag 24 maart om 14 uur..
  • Landegem: Zaal De Klaproos – Landegem, Stationsstraat 20 op dinsdag 24 maart om 19 uur.

Praktisch

Inschrijven voor deze infosessies is gewenst via elfdorpen@deinze.be of via tel. 09 387 82 80. De inschrijver mag aansluiten bij een andere infosessie indien dit praktischer is.

Meer info over de app op www.hoplr.com .

Door Eddy Lefevre