Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept op carnaval in Aalst te verbieden

© Wim Kempenaers

© lds

1 / 2

Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, roept de Belgische overheid op om het carnaval in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft hij gezegd op Twitter.

evdg

“België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, zo schrijft hij nog.

Aalst Carnaval was vorig jaar in opspraak gekomen omdat op een praalwagen Joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Katz heeft bij zijn mededeling op Twitter ook een foto van de omstreden praalwagen geplaatst.

LEES OOK. Een middelvinger van piepschuim: carnavalisten van Aalst schaven aan hun antwoord op de heisa (+)

Na de editie van vorig jaar kwam er niet alleen kritiek van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. In december schrapte de VN-organisatie het evenement van de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Katz had dat toen al toegejuicht als een “morele beslissing gebaseerd op principes”.

”Grote zorgen”

Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden woensdag in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich “grote zorgen” maken om het evenement. Ze riepen het Aalsterse stadsbestuur en de organisatoren op maatregelen te nemen, “zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft”.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan Joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

LEES OOK. Slechts één joodse journalist volgt Aalst Carnaval: “In Israël liggen ze hier niet wakker van” (+)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws