Chris Froome staat na doodsmak eindelijk voor comeback in UAE Tour: “Het zal wel in dienst zijn van de ploeg”

Foto: rr

Komende zondag maakt Chris Froome (34) terug zijn opwachting in het peloton. De Brit stond sinds zijn crash in de verkenning van de Dauphiné-tijdrit in juni vorig jaar aan de kant. “Alles waar ik de voorbije maanden aan dacht, stond in het teken van terug fietsen.”

De viervoudige Tourwinnaar stond in oktober aan de start van de ploegentijdrit van het criterium in Saitama, maar dat evenement gold eerder als een opwarmertje voor het echte werk. Al waarschuwt Froome dat hij wel nog niet helemaal de oude is: “Ik heb week na week progressie geboekt op training. Heel veel intensiteit was er nog niet bij, het waren voornamelijk trainingen op volume. Hier ligt ook mijn focus op dit moment: mijn basis terug opbouwen”, vertelt Froome op de site van Team INEOS. “Ik doe nog steeds de nodige oefeningen en sessies naast de fiets, maar die zijn minder belangrijk nu.”

Bij zijn val in de Dauphiné brak Froome zijn dijbeen, elleboog en enkele ribben. De Brit tempert dan ook de verwachtingen: “Ik ben nog ver verwijderd van mijn niveau in de Dauphiné voor mijn val. Het gaat nog een tijdje duren vooraleer ik helemaal terug ben. De UAE Tour is een ideale wedstrijd om in dienst van het team aan mijn terugkeer te werken.”

Met twee aankomsten op de top van Jebel Hafeet, een beklimming van 11 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8%, kan Froome zijn klimmersbenen onmiddellijk testen. De UAE Tour duurt zeven dagen. Vorig jaar toonde Primoz Roglic zich de beste op het Arabisch schiereiland.

Chris Froome staat na doodsmak eindelijk voor comeback in UAE Tour: “Het zal wel in dienst zijn van de ploeg”
Froome kwam zwaar ten val tijdens de verkenning van de tijdrit van de Dauphiné in juni 2019
Door Joost Marynissen
AANGERADEN
Meest recent