Achterban ABVV keurt ontwerpakkoord dienstenchequesector nipt goed, nu nog wachten op andere vakbonden

Bron © BELGA

Foto: BELGA

De socialistische vakbond ABVV heeft nipt groen licht gekregen van haar achterban voor het ontwerpakkoord in de dienstenchequesector. Dat bevestigt vakbondssecretaris Issam Benali, na de stemming donderdag. ACV en ACLVB zitten nog in de laatste fase van hun consultatie. Om het akkoord te kunnen finaliseren, is de goedkeuring van elke sociale partner nodig. Op 2 maart zitten de verschillende partijen opnieuw samen.

Het ontwerpakkoord werd begin deze maand afgesloten door de drie vakbonden (ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB) en werkgeversfederatie Federgon. Er is onder meer sprake van een brutoloonsverhoging van 0,8 procent vanaf 1 januari 2020, een cadeaucheque van 20 euro, een onkostenvergoeding voor de thuisstrijkers van 10 procent bovenop het brutoloon en een uitbreiding van de aanmoedigingspremies voor ouderschapsverlof en mantelzorg. Daarnaast vervat het akkoord ook een reeks maatregelen voor de werkbaarheid, zoals rond mobiliteit en een charter tegen grensoverschrijdend gedrag.

“Het gaat om een heel zwaarbevochten akkoord”, merkte Benali donderdag op. “De delegees die in de vakbondsraad bijeen waren gekomen, hebben het akkoord met een zekere bitterheid, maar ook met een gevoel van voldoening na deze dappere strijd aanvaard.” Al sinds november vorig jaar voeren de huishoudhulpen uit de dienstenchequesector herhaaldelijk actie voor meer loon. De werkgevers van hun kant dringen aan op extra ondersteuning van de overheid.