Coronavirus Covid-19: Chinees wil uitwijzing voorkomen, weer nieuwe definitie besmetting in China

© AFP

In de Chinese provincie Hubei zijn de voorbije 24 uur 115 nieuwe overlijdens door het coronavirus Covid-19 vastgesteld. Daarmee stijgt de dodentol in China naar 2.233, melden de lokale gezondheidsautoriteiten vrijdag.

Het merendeel van de overlijdens is vastgesteld in Wuhan, de stad waar de epidemie uitbrak. De gezondheidsautoriteiten in Hubei meldde 411 nieuwe gevallen van infectie in de provincie, waaronder 319 in Wuhan.

In totaal zijn nu in China al ongeveer 75.000 mensen besmet met Covid-19. Er zijn ook honderden andere besmettingen in meer dan 25 landen.

China zei donderdag dat het de methode voor het tellen van patiënten met het nieuwe coronavirus opnieuw heeft gewijzigd en nu alleen met laboratoriumtests zal werken.

Het is de tweede keer in slechts acht dagen tijd dat de criteria voor de ziekte worden herzien. Dat kan mogelijk de statistieken vertroebelen en het moeilijk maken om de verspreiding van de ziekte te volgen.

Twee passagiers schip toch besmet nadat ze negatief testten

© REUTERS

Twee Australische passagiers van de Diamond Princess, die nu positief testen voor het nieuwe coronavirus in Australië, waren aanvankelijk negatief getest in Japan. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van Canberra vrijdag gemeld.

Alle 164 Australiërs werden geëvacueerd van het schip, in quarantaine geplaatst in Japan en keerden eerder deze week naar huis terug. “Eerder deze week testten ze negatief op Covid-19 in Japan”, aldus de autoriteiten.

De bekendmaking doet vragen oproepen over de procedures die de Japanse autoriteiten gebruiken. De Diamond Princess ligt aangemeerd in de haven van Yokohama.

Honderden mensen hebben het schip mogen verlaten nadat ze negatief op de ziekte zijn getest, en velen zijn teruggekeerd naar hun thuisland om daar opnieuw in quarantaine te worden geplaatst.

Nederlandse passagiers Westerdam onderweg terug

Een groep van 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is onderweg naar Nederland. Ze zijn samen met tientallen andere passagiers van het schip donderdag vertrokken uit Cambodja, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Alle passagiers testten negatief op het coronavirus Covid-19.

Rederij Holland America Line (HAL) heeft de terugvlucht georganiseerd, in overleg met de Nederlandse overheid. Op Twitter laat de HAL weten dat het toestel naar Amsterdam vliegt.

Onderweg werd het toestel om onbekende redenen door de Turkse luchtverkeersleiding gevraagd om te keren. HAL meldt op Twitter dat het vliegtuig uitweek naar Karachi in Pakistan, waar het bijtankte. Daarna vloog het vliegtuig verder richting Nederland. Het vliegtuig arriveert in de loop van vrijdag op Schiphol.

Aan boord van de Westerdam waren ook tien Belgische passagiers. Die zullen na hun terugkeer in België in isolatie worden geplaatst.

© AFP

De maatregelen kwamen er nadat een 83-jarige Amerikaanse passagier van het cruiseschip MS Westerdam besmet bleek met het coronavirus. De tien Belgen aan boord van het schip werden ontscheept in Cambodja. Ze werden er medisch gecontroleerd en getest door de plaatselijke autoriteiten. Daarbij werden geen bijkomende besmettingen vastgesteld, zei Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, eerder.

52 nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft vrijdag 52 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, een verdubbeling van het aantal infecties, zei het Korea Center for Disease Control and Prevention (KCDC).

Het aantal getroffen patiënten verdrievoudigde bijna in slechts drie dagen tot 156, de meeste daarvan in de stad Daegu en de omliggende provincie Noord-Gyeongsang.

De 2,5 miljoen inwoners van de stad kregen donderdag het advies van burgemeester Kwon Young Jin om thuis te blijven om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

Autoriteiten zeiden dat er ook gevallen werden gemeld in de hoofdstad Seoel, in de centrale zuidwestelijke provincie ChungCheongand en op het eiland Jeju.

De eerste coronavirusdode in het land viel op donderdag, waardoor het totale aantal bevestigde sterfgevallen buiten China op elf kwam in zeven landen en gebieden.

Asielzoeker “bang voor virus”

In Canada heeft een Chinese asielzoeker uit Toronto zijn angst ingeroepen om het nieuwe coronavirus op te lopen in een poging om zijn uitwijzing naar zijn vaderland te voorkomen. Tevergeefs, zo is donderdag van zijn advocaat vernomen.

Ruepang Cao (36) arriveerde in 2004 in Canada, waar hij sindsdien probeert politiek asiel te krijgen. Zijn verzoek werd afgewezen en in een laatste oproep aan de Canadese justitie donderdag legde hij uit dat hij “bang is en vreest voor zijn leven” bij zijn terugkeer naar China dat “in de greep is van de epidemie van een dodelijk virus”.

Canada heeft de uitwijzing van Chinezen naar de stad Wuhan en de regio errond, het epicentrum van het virus, al opgeschort, maar niet naar de rest van China. Ruepang Cao zou worden uitgewezen naar de provincie Guangdong (Zuid-China), waar de rechter het risico op infectie laag achtte.

“Zoals het er nu uitziet, tonen de feiten aan dat infectie en het sterftecijfer in veel regio’s van China laag zijn”, concludeerde de Canadese rechter Robert Barnes.

“Voor de overgrote meerderheid van mensen die besmet zijn met dit virus, is de uitkomst positief”, voegde hij eraan toe. “Het risico lijkt daarom niet veel hoger dan dat van andere virale ziekten, waarvan sommige ook fataal kunnen zijn.”

De Canadese douane heeft niet gespecificeerd of Ruepang Cao sinds het arrest is gedeporteerd. Zijn advocaat, gecontacteerd door AFP, is van mening dat zijn cliënt is teruggestuurd naar zijn land van herkomst.

Bagdad verbiedt reizen tussen Irak en Iran

Irak, dat bezorgd is over twee doden in Iran door Covid-19, heeft donderdag besloten dat Iraniërs het land niet meer in mogen. Irakezen mogen ook niet meer naar Iran afreizen.

Woensdag, de dag dat Iran twee sterfgevallen door het nieuwe coronavirus bekendmaakte, kondigde de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken Yassin al-Yasseri nog een visumvrijstelling aan voor Iraanse onderdanen die naar Irak wilden reizen.

Internetgebruikers lanceerden daarop onmiddellijk de hashtag “Sluit de grens” en drie provincies in Zuid-Irak – Missane, Wassit en Basra – die honderden kilometers grens delen met Iran, eisten dat de autoriteiten in Bagdad de grenzen zou sluiten voor verkeer van goederen en mensen.

Donderdag draaide het ministerie van Binnenlandse Zaken dan zijn beslissing terug en kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan dat het mensen uit Iran “tot nader order” zou verbieden Irak binnen te komen.

Iraniërs mogen het land niet binnen, zei een hoge functionaris aan AFP, eraan toevoegend dat grensovergangen met Iran gesloten zijn, waardoor alleen Irakezen die naar het land terugkeren kunnen passeren.

Die zullen worden onderzocht en, indien nodig, “14 dagen in quarantaine worden geplaatst”, specificeerde het ministerie van Volksgezondheid. Bovendien mogen Irakezen ook niet langer naar Iran reizen.

Er vinden al tests plaats op Iraakse luchthavens voor alle reizigers, en de nationale luchtvaartmaatschappij, Iraqi Airways, heeft zijn vluchten naar Iran opgeschort.

Elk jaar bezoeken miljoenen Iraanse pelgrims de sjiitische heilige plaatsen in Irak, een religieus toerisme dat Irak een aanzienlijk inkomen oplevert.

LEES OOK

Nu in het nieuws