Ryan Babel zet ‘acterende’ tegenstander op zijn plek door zichzelf ook te laten vallen en te blijven rollen

Ajax ging donderdag in de Europa League met 2-0 onderuit bij Getafe. Hoogtepunt (of was het een dieptepunt?) van de wedstrijd was een stukje theater van thuisspeler Deyverson. Getafe maakte na rust de ene na de andere fout en deed er alles aan om tijd te rekken. Zo maakten de Spanjaarden hun reputatie van “nieuwe Atlético” helemaal waar. Ryan Babel vond er niets beter op dan zelf opzichtig neer te gaan om het gebrek aan fair play van de tegenstander aan de kaak te stellen.

LEES OOK. EUROPA LEAGUE. Invaller Romelu Lukaku scoort en laat scoren, uitschakeling dreigt voor Ajax

Babel gaf in een interview met Fox Sports aan dat hij er helemaal genoeg van had. “Ik vond dat die gast heel erg overdreef. De scheidsrechter liet zich foppen. Ik was daar vrij snel klaar mee. Ik wilde dat aan de scheidsrechter laten zien. Het was een momentopname. Ik vond dat die gast overdreef. Daardoor kreeg ik geel. Maar het was vandaag niet goed genoeg.”

Deyverson wilde het na afloop vooral hebben over de Ajax-fans die een aansteker naar zijn hoofd gooiden. “Geprovoceerd? Dat heb ik niet gedaan. Ik heb een goal gescoord en vierde dat met de tatoeage van mijn vrouw. Het doel waarin ik scoorde, was nu eenmaal dicht bij het uitvak. Ze gooiden vervolgens iets naar aan. Het deed veel pijn. De UEFA zal spreken.”

“Wij hebben Getafe groot gemaakt”

In Nederland was er overigens heel wat commotie omtrent de nederlaag van Ajax. En dan vooral over het spel van Getafe. “We zijn te weinig in ons spel gekomen”, analyseerde trainer Erik ten Hag. “We konden onze vrije man niet vinden en leden veel te veel balverlies. Daardoor liepen we steeds achter de feiten aan. We hebben Getafe sterk gemaakt. Getafe is een lastige ploeg. Maar wij hebben Getafe groot gemaakt.”

Ajax liet zich provoceren door Getafe, dat echt alles deed om de bezoekers uit het spel te halen. “Maar dat wisten we”, zei Ten Hag. “Ze staan niet voor niets derde in Spanje. Ze winnen hier van grote ploegen. Maar wij hebben grote fouten gemaakt. Dat mag niet.”

Ook in de Nederlandse pers waren ze kritisch voor de Spanjaarden. “In alles liet Getafe zien waar Ajax vooraf zo voor gewaarschuwd was. Een ploeg die werkelijk alles doet om de tegenstander uit het spel te brengen. Klagen, overtredingen maken, maar óók met een enorme dosis energie en agressiviteit spelen. Ajax wist zich in de eerste helft totaal geen raad met de zwerm wespen die over het veld vlogen”, lezen we bij Het Algemeen Dagblad, dat spreekt van “een knokploeg”.

Door Vincent Van Genechten
Meer voetbal