Zestiger riskeert 7 jaar cel voor misbruik van dochter: “Zelfs tijdens uitlaten van de hond”

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Hasselt -

De openbaar aanklager in de Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag een celstraf van zeven jaar gevorderd voor een 60-jarige man uit Hasselt. Tussen 2002 en 2006 had hij zijn dochter zwaar seksueel misbruikt. Het meisje was amper acht jaar toen het begon. Haar moeder zweeg jarenlang en riskeert drie jaar cel, eventueel met uitstel.

De vader was in 2003 naar het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling gestapt om te melden dat zijn dochter seksueel afwijkend gedrag vertoonde. Uiteindelijk bleek dat de man zelf een ernstige pedofiele stoornis heeft. Hij werd zes maanden opgenomen, maar het misbruik ging nadien gewoon door.

“De zeer ernstige feiten hadden een enorme impact op het leven van mijn cliënte. Ze heeft het hele pallet van gruwel moeten meemaken. Het misbruik gebeurde op elk mogelijk tijdstip.” De dader verstopte zelfs spullen in huis om zijn vrouw voor boodschappen weg te kunnen sturen zodat hij alleen zou zijn met het meisje.

Daarbij werd het slachtoffer ook nog onder druk gezet. Ze mocht niets vertellen, want anders zou haar vader vervolgd worden, zo werd haar gezegd. Haar zussen zouden geplaatst worden en zij zou alleen achterblijven. “Een halfuur voordat ze bij de politie verhoord zou worden, kreeg ze zelfs een valiumpilletje toegediend”, pleitte advocaat Roel Driessen voor het slachtoffer, dat in 2017 een klacht indiende bij de politie.

“Zelfs in de bosjes”

“De vader vergreep zich aan zijn dochter als hij alleen thuis was met haar. Dat gebeurde ook bij het uitlaten van de hond, in de bosjes. Hij misbruikte haar zelfs in de slaapkamer van de zussen of in een leegstaand appartement dat zijn eigendom was. We vragen een provisionele schadevergoeding van 25.000 euro en de aanstelling van een deskundige”, aldus advocaat Driessen.

In 2013 was de man al eens veroordeeld voor aanranding. Een man, die twintig jaar met de beklaagde bevriend was, omschreef hem als een meestermanipulator. “De moeder moest zorgen dat het potje gedekt bleef. Zij had hem ooit eens betrapt op iets verdachts. Dat had de man verklaard aan de arts van het vertrouwenscentrum voor kindermishandeling. Hij had ook verklaard dat de moeder de dochter valium had gegeven voordat ze bij de politie verhoord ging worden,” voegde meester Driessen eraan toe.

Pedofiele stoornis

Advocaat Philip Daeninck wachtte de zeer moeilijke en delicate taak om voor de man te pleiten. “We gaan hier niets betwisten. Ik begrijp dat er een gevangenisstraf moet zijn, maar vanuit maatschappelijk standpunt heeft het weinig zin om hem de binnenkant van de gevangenis te laten zien. Er is geen sprake van een echte persoonlijkheidsstoornis, wel van een pedofiele stoornis en meer bepaald incest. Ik vraag een straf met uitstel met voorwaarden”, aldus Daeninck.

Advocaat Pieter Helsen betwistte met klem dat de moeder schuldig verklaard kon worden aan mededaderschap aan verkrachting. “Louter de kennis is niet relevant om haar aan mededaderschap schuldig te verklaren. Ze wilde alleen haar gezin samenhouden. We vragen de vrijspraak”, pleitte Helsen. Na de eerste reeks feiten nam ze haar dochter mee naar haar werk als poetsvrouw zodat de dochter niet alleen thuis zou zijn met haar vader.

AANGERADEN
Meest recent